Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mēness piramīda, Teotivakānas

Otra lielākā Teotivakānas celtne (pēc Saules piramīdas). Būvēta senāk nekā Saules piramīda, tās pakājē atrodas piesaistīts tempļu komplekss.

Apraksts. 42 m augsta. Tās virsotne atrodas vienā līmenī ar Saules piramīdu, jo celta uz pamatnes, kas ir 30 pēdu augstāka nekā kaimiņu piramīdai.
Pamata laukuma izmēri – 150 x 200 m. Dienvidu skaldnē tai ir 5 terases, centrā platas kāpnes, kas ved uz piramīdas virsotni.
Atrodas kulta kompleksa ziemeļu daļā, Mirušo ceļa galā. Tās abās pusēs novietojas maza izmēra palīgceltnes, priekšā – liels laukums. Pamatne mākslīga. Piramīda sastāv no septiņām piramīdām, kuras atrodas viena iekš otras. Agrāk tās virsotnē stāvējis masīvs, ap 22 t svarā, veidols, kuru atrada nogāztu tās pakājē izrakumu laikā. 
Ap piramīdu atrasts cirkulārs pazemes ūdens kanāls. 

Vēsture. Celtne sākta būvēt ap 100.g.mē., bet pabeigta ap 400.g.mē., lai gan šādi arheologu secinājumi runā pretī indiāņu leģendām. 

Izpēte. Japāņu zinātnieks Saburo Sugijama ar palīgiem tagad izracis tuneli zem būves, cerībā atrast kādu apbedījumu. Starp piramīdu kārtām atrasti vairāki desmiti dekapitētu skeletu ar sasietām rokām.

Akustiskās parādības. Horhe Kruss no Mehikas mehānisko un elektronisko inženierzinātņu profesionālās skolas un Niko Deklērks no Džordžijas Tehnisko zinātņu institūta nolēma noskaidrot kā rodas atbalsis Čičenicas Kukulkana piramīdā. Salīdzināšanai tie izmantoja Mēness piramīdu Teotivakānā. Viņi izmērīja skaņas frekvenci, kas rodas cilvēkiem staigājot pa Kukulkana piramīdu un Mēness piramīdu Teotivakānā (pa kāpnēm staigāja viņu studenti). Lietus līšanu atgādinošais troksnis tika konstatēts pie abām piramīdām. No tā zinātnieki izsecināja, ka dobjā trokšņa radīšanā nav vainīgs tukšums zem Kukulkana piramīdas. drīzāk atbalsis rodas, skaņas viļņiem plūstot augšup pa pakāpieniem un atsitoties pret rievoto virsmu. Tur viļņi tiekot lauzti un radušies trokšņi ir līdzīgi lietus skaņai. Tas viss vedina domāt, ka piramīda celta lietus dievam Čakam par godu, ne tik vien Kukulkanam.
Tiesa, ir arī kāds arguments pret to. Abas piramīdas ir atjaunotas, tādējādi šīs teorijas autoriem būtu jāpierāda, ka piramīdu virsma ir stipri līdzīga oriģinālajām.

Saites.
Teotivakāna.
Centrālamerikas piramīdas.