Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Metodisms, metodisti

Reliģiska protestantu sekta, kas radusies XVIII gs. 1.pusē anglikāņu baznīcā un galīgi nošķīrusies no anglikānisma 1891.gadā.

Vēsture. Metodismu nodibināja divi brāļi, Oksfordas studenti Džons Veslijs (1703.-1791.g.) un Čārlzs Veslijs (1707.-1788.g.). 1729.gadā Oksfordā vairāki jauni cilvēki nodibināja "svēto klubu" (citi nosaukumi - zobgalīgais "Bībeles svētuļi," "metodisti"), kura locekļi nolēma metodiski realizēt dzīvē kristīgās izturēšanās normas. Dž.Veslijs bija apveltīts ar milzīgu enerģiju un organizatora spējām, viņš pastāvīgi ceļoja, lielāko tiesu jāšus, sprediķodams 2-3 reizes dienā zem klajas debess, pulcinādams tūkstošiem klausītāju.  Pavisam viņš teicis 40 000 sprediķu, kas atstāja uz klausītājiem lielu iespaidu - daudzi, pastarās tiesas ainu iebaidīti, krita pie zemes konvulsijās.
Reliģiskās svētulībs vilnis, kosacēla metodisti, noslīcināja masu neapmierinātību, ko radīja rūpnieciskā revolūcija. Dž.Veslijs aizstāvēja privātīpašuma principu un aktīvi aizsargāja jauno un ienākošo kapitālismu.
1881.gadā nodibināja Vispasaules metodistu padomi.
Patlaban ir 30 miljonu metodistu, no tiem 12 miljoni ASV - Amerikas Episkopālā metodiskā baznīca, kur pēc baptisma metodisms ir pats lielākais protestantisma virziens. Vācijā metodisms izplatīts Virtembergā un Brēmenē.

Metodisms sākumā neienesa neko jaunu anglikānismā, ne ar ko būtisku no anglikāņu baznīcas neatšķīrās kulta un dogmātikas ziņā. Metodistu baznīca uzmanību pievērsa galvenokārt tam, lai kristīgais praksē pildītu savus pienākumus. Dž.Veslijs runāja par metodismu kā par "sirds reliģiju." Vispirms kristīgajam "jāatgriežas," t.i. jāapzinās, cik pasaulīga un grēcīga ir bijusi viņa agrākā izturēšanās.

Iekārtas pamatšūniņa ir draudze, kas sadalās klasēs pa 12 cilvēkiem, no kuriem viens stāv klases priekšgalā; pāri draudzēm atrodas iecirkņi ar superintendantu priekšgalā un ar konferenci, kas sapulcējas katru gadu. Jaunpiegrieztiem jāiztur 6 mēnešu pārbaudes laiks. Metodismā bez profesionāliem sludinātājiem darbojas sludinātāji no lajiem, tai skaitā arī sievietes. Ticības apliecinājums ir "ticības locekļi," skaitā 25, ko Dž.Veslijs pārtaisījis no anglikānisma 39 locekļiem.

Saites.
Protestantisms un protestanti.