Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Minguna pagoda

Birmiski - Mingun patadadži - "nepabeigtā pagoda." Angliski - Mingun paya.
Milzīga nepabeigta budistu pagoda Birmā.

Atrašanās vieta. Mjanmas savienība, netālu no Mandalajas.

Vēsture. Pagodu 20 000 strādnieku cēla daudzus gadus, to sāka ķēniņš Badapajs 1790.gadā. 23 gadu laikā tie spēja izveidot tikai stūpas pamatu - tātad uzcelta tikai par 1/3. Pagodā bija plānots glabāt svētās relikvijas un Budas zobu. Tā kā astrologi pareģoja, ka ķēniņš mirs uzreiz pēc celtniecības pabeigšanas, tad Badapajs 1813.gadā celtniecību pārtrauca.
Pagodas celtniecība būtiski iedragāja valsts finansiālo stāvokli, valsts kase bija tukša un darba klaušas zemniekiem traucēja pietiekamā daudzumā izaudzēt pārtiku. Ļaudis cieta badu, jo lielākā daļa valsts iedzīvotāju piedalījās šī kolosa būvniecībā.
Pēc karaļa nāves 1819.gadā celtniecība netika atsākta.
1839.gada 23.marta zemestrīcē pagoda tika daļēji sagrauta, tās fasādē parādījās milzīgas plaisas.

Apraksts. Celtne pilnībā būvēta no ķieģeļiem un kā tāda ir lielākais ķieģeļu mūrējums pasaulē. 
Tās centrā no Irivadas upes puses atrodas milzīga izdaiļota ieeja.
Ja celtniecība būtu tikusi pabeigta, tad celtnes platums būtu bijis 72 m, bet augstums tika plānots līdz 150 m - tā būtu bijusi pati lielākā pagoda pasaulē.
Pagodas iekšīenē ir tikai neliela svētnīca ar Budas statuju. Nav zināms, vai te tikušas glabātas relikvijas un Badapaja dārgumi.
No svētnicas ieejas platas kāpnes ved tieši līdz upei. Kāpņu malās atrodas atliekas no diviem milzīgiem 30 m augstiem akmens lauvām.
Pa melna akmens kāpnēm var uzkāpt pagodā. Tomēr tas jādara ar plikām kājām, bet akmens pakāpieni var būt stipri sakarsuši. Savulaik Mazais Zaļais arī to darīja ar "Lonely Planet" sējumiņu, uz kura ik pa laiciņam pastāvēja ar vienu kāju - pakāpieni patiesi bija ļoti karsti.

Saites.
Badapajs.
Mjanma.