Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mikēniešu rakstība

Mikēnieši, kas, iespējams, sevi sauca par ahajiešiem, runāja grieķu valodā. Nekādu literatūru – eposus un dzeju – mikēnieši nav aiz sevis atstājuši. Uz māla plāksnītēm atrastie lineārajā B rakstā rakstītie teksti ir saimniecisku darbību pieraksti.

Vissenākā ahajiešu tipa sengrieķu valoda ar divām arhaiskām pieraksta formām - A un B lineāro rakstu.

Grieķu lineārās rakstības. Šīs valodas pierakstu uz 300 māla plāksnītēm atrada 1900.gadā Krētas pilsētā Knosā. Saskaņā ar datējumu plāksnītes attiecas uz laikaposmu no 2000.–1375.g.pmē., un uz tām bija uzraksti divās valodās. Vecāko nosauca par lineāro rakstību A, jaunāko – par B, jo zīmes bija izkārtotas līnijās.
1939.gadā Pīlas Nestora pilī amerikāņu arheologs Blēgens uzgāja no apmēram 1000 plāksnītēm sastāvošu valdnieka arhīvu. Tās bija klātas ar tobrīd vēl neatšifrētās lineārās rakstības B zīmēm.

Lineārā rakstība B. 1953.gadā arhitekts Maikls Ventriss atšifrēja senās Krētas lineāro rakstību B, kas bija attīstījusies Krētas salā. Līdz ar to arheologu rīcībā jau esošos lietiskos mikēniešu vēstures avotus papildināja rakstiski dokumenti, kas sniedza ieskatu ahajiešu dzīvē, sabiedrībā, domās un atzinumos.
Tā kā B rakstība bija jaunāka, tad to turpmākos gadu desmitus intensīvi centās atšifrēt. Vienīgais, kas par to tapa zināms, līdz tai pievērsās Maikls Ventriss, bija tas, ka šajā rakstu valodā ir 90 zīmju, kas katra apzīmē savu zilbi.
Tāpat kā agrākie pētnieki viņš zīmes sanumurēja, lai atvieglotu darbu, un drīz vien pamanīja, ka trīs vārdi 08-73-30-12, 70-52-12 un 69-53-12 uz plāksnītēm atkārtojas. Ventriss ļāvās minējumam – vai šīs zilbes varētu apzīmēt senlaiku pilsētas? Tā kā pārējā analīze vedināja uz to, ka 08 ir zilbe, kurā ir tikai viens patskanis, un tā kā tikai viena svarīga pilsēta – Amnisa – atbilda zilbju skaitam, viņš minēja, ka pirmais vārds ir Amnisa.
Ieguvis jaunas zilbes, Ventriss minēja abus pārējos pilsētu nosaukumus, izšķirdamies par labu Knosai un Tulisai. Ar katru jaunatklātu zilbi viņš turpināja uzminēt jaunus vārdus, iedvesmojoties no sengrieķu valodas. Speciālisti gan kategoriski noliedza, ka lineārā rakstība B pieder grieķu valodai, taču Ventrisam pamazām tapa skaidrs, ka tā ir sena grieķu valoda – par 500 gadiem vecāka nekā Iliādas valoda. 1953.gadu uzskata par šīs rakstības atšifrēšanas gadu. 1956.gadā Ventriss izdeva vārdnīcu ar vairāk nekā 630 mikēniešu vārdiem. Senā valoda pēc 3000 gadiem bija atkal uzmodināta, kombinējot loģiku, intuīciju un pamatotus pieņēmumus.
Rakstības atšifrēšanā dalību ņēmis arī Čedviks.

Lineārā rakstība A. Vecākā no grieķu rakstībām – ap 2000.g.pmē. Pieejams ļoti ierobežots rakstu apjoms, valoda vēl joprojām nav atšifrēta.  

Saites.
Mikēnu kultūra.