Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Moldāvi

Viena no romāņu tautām, Moldāvijas pamatiedzīvotāji, faktiski etnogrāfiska rumāņu grupa.
Pašnosaukums - moldoven.

Skaits. PSRS - 2 698 000, no tiem Moldāvijā - 2 304 000, t.i. - 64,6%.
Ukrainā - 266 000. (1970.g.)
Krievijā - 88 000. (1970.g.)

Izcelsme. Rumāņu, tai skaitā arī moldāvu, etnoģenēzē piedalījušās senās trāķiešu ciltis, kas tikušas romanizētas mūsu ēras pirmajos gs., un slāvu ciltis no VI gs.

Vēsture.
Senāk.
Moldāvijas teritorija bija Zīda ceļa sastāvdaļa.
Moldāvijas valsts (XIV.gs.). XIV gs. izveidojās feodālā Moldāvijas valsts. XIII un XIV gs. Moldāvijas dienviddaļā valdīja vietaldis Besarabs ar savu dinastiju. Tādējādi šī province vēl ilgi pēc tam tika saukta par Besarābiju. Šai teritorijā allaž pārsvarā dzīvojuši etniskie rumāņi, kuri runā rumāņu valodas dialektā.
Turku varā (XVI-1812.g.).
Pievienošana Krievijai 1812.gadā. Kad šo rumāņu kņazisti pievienoja Krievijai, to nosauca par Besarābiju. Tūdaļ viņai tika piešķirta autonomija. Vēlāk sākās pārkrievošanas politika un daudz zemnieku pārbēga pāri Prutai uz Rumāniju. Tā Besarābija ātri kļuva par Krievijas guberņu. To pārvaldīja gubernators un krievu bajāru veidotai padomei tika padomdevēja tiesības.
1918.gadā Moldāvijas galveno daļu Besarābiju okupēja Rumānija.
1924.gadā komunisti nodibināja Moldāvijas APSR Ukrainas PSR sastāvā.
Ribentropa un Molotova pakts. Šis 1939.gadā noslēgtais pakts atšķēla Besarābijas provinci no Rumānijas un pievienoja PSRS. Padomju historiogrāfija to dēvēja par "moldāvu tautas apvienošanu."
Neatkarības iegūšana. Neatkarību Moldāvija ieguva 1991.-1992.gados, kad sabruka PSRS. Taču zeme ir stipri cietusi no sovjetizācijas un rusifikācijas. Tādēļ tā viegli piekrita iestāties NVS valstu grupā.
Karš ar Piedņestru. Igora Smirnova klans izveidojis šeit autoritāru režīmu.
Komunistu nākšana pie varas. Komunisti uzvarēja 2001.gada vēlēšanās ar 50% balsu. Pateicoties mazo partiju izslēgšanai komunisti ieguva 60% balsu. Iecvēlēja savu prezidentu Vladimiru Voroņinu. Arī 2005.gada vēlēšanās komunisti saglabāja līderpozīcijas ar 46% balsu. Nākamais lielākais spēks bija Demokrātiskā Moldāvija ar 26% balsu. Parlamentā iekļuva arī kristīgie demokrāti – paši kvēlākie atkalapvienošanās piekritēji.
Šodien. Ilgu laiku Moldova pret savu lielo māsu izturējās atturīgi, lai nesaniknotu krieviju. Taču viss mainījās, kad 2005.gadā vizītē kišiņevā ieradās Rumānijas premjers Trajans Bačesku. Viņš aktīvipauda tautas atkalapvienošanās ideju un tauta uzņēma viņu ar ovācijām. Krievija aizliegusi ievest Moldāvijas vīnus, lai sodītu to par tuvināšanos Rumānijai. 80% vīna eksportēja uz Krieviju. Moldovas gadījumā notiek visai īpatns process: pēc Rumānijas iestāšanās ES moldāvi masveidā lūdz Rumānijas pavalstniecību - 800 tūkstoši to prasa. Prognozē, ka to var dabūt vēl 1,5 miljoni cilvēku, t.i. gandrīz puse no 4,5 miljoniem valsts iedzīvotāju. Patlaban 65% valsts iedzīvotāju ir rumāņi-moldāvi.

Moldāvu valoda. Valoda pieder pie indoeiropiešu saimes romāņu grupas, un faktiski ir rumāņu valodas dialekts. Rakstu pieminekļi no XV-XVI gs., un rakstība bija uz krievu alfabēta pamata.
Некоторые современные лингвисты считают, что "румынский" и "молдавский" являются разными названиями одного языка, в то время как иные источники считают молдавский язык одним из восточно-романских языков.
Языковые различия между румынским и молдавскими языками стали возникать в XIX веке. Во времена СССР, в первой половине прошлого века, эти различия стали усугубляться. Однако с 1950-х годов происходил обратный процесс сближения молдавской и румынской языковых норм, которые сейчас практически неотличимы. Источник: https://censor.net.ua/n3039223

Moldāvu virtuve. 
Plačinta - sāļais pīrāgs.

Saites.
Moldāvija.
Rumāņi.