Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mutavakils (847.-861.g.)

Abasīdu dinastijas kalīfs, kas valdīja no 847. līdz 861.gadam.

Radniecība. Tēvs – Al Mutasims.
Vecākais brālis – Vasiks, iepriekšējais kalīfs.
Dēli – Muntasirs, nākamais kalīfs, Mutazs.

Dzīvesgājums. Tā kā Vasiks nomira neatstājis rīkojumus varas pārmantošanas sakarā, tad Mutavakils šo apstākli izmantoja. Balstīdamies uz Abasīdu tjurku vergu karaspēku, atņēma troni Al Vasika dēlam Mamūnam.

Reliģija. Līdz ar viņa valdīšanu kalifātā mazinājās mutazilītu ietekme, kas bija radusies kalifa Mamūna valdīšanas laikā. Īsā laikā mainīja politiku, pārtrauca inkvizīcijas (mihnas) darbību un 847.gadā pavēlēja arestēt 10.imāmu Ali al Hadi, ko no Medīnas nogādāja Samarrā.
Atcēla no amatiem mutazilītiskos ierēdņus, restaurēja ortodoksālo sunītu islāmu.
861.gada decembrī viņu nogalināja tjurku kareivji un sākās 10 gadu ilgs juku periods. 
Kalīfa Mamūna piekritēju lietotie piespiedu līdzekļi nenodrošināja plašu mutazilītisma izplatīšanos un kalīfa Mutevakila valdīšanas laikā vecās ortodoksālās ticības piekritēji pārgāja pretuzbrukumā. Mutazilītus sāka padzīt no valdības aparāta, bet mutazīlītisma sacerējumus izņēma no apgrozības un iznīcināja. Tomēr ortodoksālās ticības veicinātāji, lai saglabātu savu sabiedrisko stāvokli un ietekmi, bija spiesti pārņemt mutazilītu metodoloģiju un sakarā ar to sāka studēt arābu valodā pārtulkotos sengrieķu un helēnistiskās filozofijas darbus. Tā arī tika likti pamati musulmaņu ortodoksālajai teoloģijai - kalamam.

Saites.
Arābu kalifi (~570.-1924.g.).