Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Montesuma II Šokoijocīns (1502.-1519.g.)

„Jaunākais dusmīgais ķēniņš.”
Moktesuma, Moktheusoma, Motekuhsoma.

Radniecība. Auisotla brāļadēls.
Brālis – Kvitlavaks.



Dzīvesgājums. Valdīja valstī 17 gadu no 1502.–1519.gadam kā 9.Tenočtitlānas ķēniņš.
Bija izcils karavadonis, uzvarējis deviņās kaujās, kurās pats piedalījies. Viņa valdīšanas laikā Acteku valsts sasniedza savu lielāko uzplaukumu (bija lielākā impērija Centrālamerikā) un piedzīvoja arī savu bojāeju.
1519.gadā viņu par ķīlnieku saņēma spāņu konkistadors Fernando Kortess. Tad Montesuma II sāka uzvesties neizprotami gļēvi – spāņiem tika viss atļauts, viņš tiem atdeva savus dārgumus, apvaldīja savas tautas dusmas pret iebrucējiem. Taču kristīties atteicās un arī iebilda pret to, ka spāņi sāka postīt acteku reliģiskās vietas.
Pilnīgi gribu zaudējušais ķēniņš mēģināja uzstāties par starpnieku starp iebrucējiem un savu tautu. Pilnā savā ietērpā viņš to uzrunāja, bet tika nomētāts ar akmeņiem. 1520.gada 30.jūnijā viņš no ievainojumiem mira.

Objekti.
Montesumas II rezidence. Nav saglabājusies. Uz tās drupām vēl Kortess uzcēlis Smalko mākslu muzeju (Casa de los Azuleijos) – izcilu koloniālās arhitektūras pieminekli, tā celtniecība pabeigta 1600.gadā.

Montesumas II vasaras rezidence. Atradās tagadējā Čapultepekas parkā Mehikā.

Atradumi.
Montesumas II glezna. To XVI gs. zīmējis spāņu mākslinieks Antonio Rodrigess. Tomēr Montesumas II tēls tajā atveidots tiaki pēc nostāstiem, jo neviena acteku ķēniņa īstais attēls mums nav zināms.

Ketcala putna spalvu galvasrota. Šo galvasrotu, ko Montesuma II dāvināja Kortesam, vēl šodien var aplūkot Mehikas Antropoloģijas muzejā

Saites.
Acteku ķēniņi (?-1519.g.).