Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Milzu putni

Ir liecības pasaulē par dažādiem neparasti lieliem putniem.

Madagaskaras Aepyornis. Milzu putnu suga, kas sen jau izmirusi.

Milzu ola Austrālijā. Tādu olu kāds fermeris 20.gs.30.gados uzgājis Austrālijā. Ola bijusi futbolbumbas lielumā, 13 reižu lielāka par milzu emu olu, kas ir lielākā ola kāda jebkad uzieta Austrālijā. Pētnieki to noteikuši kā putna olu.
Hipotēzes. Iespējams, ka ola no Madagaskaras pa okeānu atpeldējusi uz Austrāliju, un tā varētu būt piederējusi Aepyornis putnam. Tādi olu peldēšanas gadījumi jau esot bijuši.
Otra doma ir tāda, ka ola tomēr varētu piederēt kādam izmirušam Austrālijas putnam, kura pārakmeņotie pēdu nospiedumi un, iespējams, arī galvaskauss, atrasti netālu.

Ēģiptes milzu putni. 1921.gadā Džeimss Bērtons Ēģiptes Sarkanās jūras piekrastē uzgāja trīs milzīgas konusveida putnu ligzdas. To augšējās atveres izmērs bija 75–90 cm. Ligzdas diametrs pie zemes – apmēram 4,5 m. Katra no tām gandrīz 5 m augsta. Tās bija būvētas no dažādiem materiāliem: kaltētiem augiem, zivju asakām un vilnas šķipsnām. Vienā no ligzdām bija iepīta veca kurpe, kā arī 18.gs. sudraba pulkstenis, bet citā tika atrasts cilvēka krūšu kurvis.
Leģendas. Arābi stāsta tādas par milzu putniem, kuri pametuši šo apkaimi pirms neilga laika.
Hipotēze. Šo putnu līdzību mēģināts saskatīt ar milzu putnu, kas atrasts faraona Šufu (nav skaidrs, kas tas par faraonu - ?) piramīdā, būvētā ap 2100.g.pmē. Faraonu laiku putns bijis stārķim līdzīgs ar baltām spalvām, garu taisnu kaklu un garām astes spalvām. Tēviņiem pakausī un uz krūtīm bijuši spalvu kumšķi. Nīlas deltas iedzīvotāji bieži šos putnus ķēruši un pasnieguši faraonam kā dāvanas.
Vēlāku laiku ēģiptiešu attēlos šie putni nav vairs redzami un zinātnieki tos uzskatīja par izmirušiem.

Ruhu putns Madagaskarā. Par tādu savos pierakstos stāstījuši arābu tirgotāji viduslaikos.

Milzu ērglis.
Tāds mītot Likvāles purvājos Centrālāfrikā.Spārnu pletums ap 15 pēdām, medī pērtiķus. 

Mūsdienās lielākie putni ir strausi, bet no lidojošajiem – lielā drofa, pēc tam - gulbis.