Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Milzu bruņurupuči

Uz sauszemes tādi manīti Likvāles purvājos Centrālāfrikā. Dzīvo arī okeānu ūdeņos, bet pārsvarā visas šīs vietas atrodas Golfa straumes tuvumā. Var pieņemt, ka tā ir šo dzīvnieku dzīves telpa. Tomēr akadēmiskās zinātnes atzītais vislielākais bruņurupucis ir ādainais bruņurupucis, mīt Dienvidāfrikā un arī citur.

Liecības.
Likvāles purvājos mītošajam ir bruņas 12–15 pēdu diametrā.
1484.gadā, burājot ap Spānijas dienvidu piekrasti, vienu no šiem radījumiem redzējis Kristofors Kolumbs: tas bijis "pretīgs jūras kustonis vidēja vaļa lielumā ar bruņām kā bruņurupucim, briesmīgu, mucai līdzīgu galvu un diviem spārniem."
1937.gadā gandrīz 4 m garu bruņurupuci noķēra kāds kubiešu zvejnieks. Tas svēra vairākus simtus mārciņu. Zinātnieki to novērtēja kā 500 gadu vecu.
1955.gada martā kāds kuģa avārijā cietušais uz plosta 10 dienas bez maizes un ūdens dreifēja pa jūru netālu no Kolumbijas piekrastes. Viņš redzējis apmēram 4 m garu bruņurupuci. Par to rakstījis Nobela prēmijas laureāts Gabriels Garsija Markess kādā laikrakstā: kuģa avārijā cietušais redzējis "milzīgu dzeltenu bruņurupuci ar tīģera galvu, tam bija stingas, nedzīvas acis, kas līdzinājās divām milzīgām stikla bumbām."
Kāds Maiami zvejnieks Brūss Murnjē apgalvo, ka nirstot netālu no Bahamu salām, viņš pēkšņi aci pret aci sastapies ar milzu bruņurupuci. Dzīvnieks bijis ap 200 mārciņām smags. Tā galva rēgojusies tālu ārā no bruņām, kustējusies un locījusies kā čūska.
Redzēti vēl arī citur Atlantijas okeānā: Kanādas un arī Eiropas piekrastē. 

Saites.
Bruņurupuču kārta.