Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nevins (1962.-1988.g.)

Ne Win.
Birmas diktators no 1962. līdz 1988.gadam, pazīstams kā "Bambusa priekškara" jeb Birmas izolacionisma politikas autors.

Dzīvesgājums. Drīz vien jaunajā Birmas valstī sākās etniski nemieri. To izmantoja militāristi ar ģenerāli Nevinu priekšgalā, kas 1962.gadā sarīkoja apvērsumu un izveidoja Revolucionāro padomi.
Jaunās valdības sociālisma kurss apvienoja marksistisko ateismu, budismā un folklorā iesakņojušos ticību pārdabiskajam, ksenofobiju, militārismu un nacionālismu. Tā ieviesa totālu kontroli pār valsts ekonomiku un politiku, pieņēma politisku deklarāciju "Birmas ceļš uz sociālismu." 1963.-1966.gados tika nacionalizēti apmēram 50-60% rūpniecības uzņēmumu, banku u.c. Kopš 1964.gada tika aizliegtas visas politiskās partijas un organizācijas, izņemot Birmas Sociālistiskās programmas partiju (dibināta 1962.g.). Saskaņā ar 1974.gada 4.janvārī pieņemto konstitūciju Revolucionārā padome visu varu nodeva Tautas sapulcei (parlamentam), Nevins kļuva par prezidentu.
Nevina 26 gadu ilgās valdīšanas laikā Birma nonāca starptautiskā izolācijā un kļuva par vienu no pasaules mazattīstītākajām valstīm, neskatories uz izrakteņu bagātību valstī. Iedzīvotāji tika iedzīti nabadzībā un atpalicībā.

Nevina dīvainības. Ģenerālis bija perfekts šizofrēniskā ideoloģiju maisījuma iemiesojums. Ārkārtīgi nopietnā attieksme pret astroloģiju, numeroloģiju un jadaju – birmiešu tautas burvestību skolu – lika Nevinam klausīties zīlnieku un pūšļotāju, nevis politisko padomdevēju teiktajā.
Ģenerāļa ikdiena bija dažādu rituālu piesātināta, tostarp tādu, kuros talkā ņēma dzīvnieku iekšas. Viņš šāva uz savu spoguļattēlu nolūkā novērst atentātus, kā arī nodevās peldēm delfīna asiņu vannā, lai tādējādi saglabātu jaunību un skaistumu, izpildot Elizabetes Batorijas recepti savdabīgā Dienvidaustrumāzijas gaumē.
Kāds zīlnieks brīdinājis Nevinu uzmanīties no klaiņojošiem suņiem, sevišķi tādiem, kuru aste sagriezusies gredzenā, tādēļ visur, kur devās diktatora svīta, pusstundu iepriekš tika sūtīta īpaša suņu izšaušanas brigāde.
Birmas ekonomikai lielu postu nodarīja ģenerāļa aizrautība ar numeroloģiju, sevišķi ar ciparu deviņi. Uzskatot, ka derīgi ir tikai tie skaitļi, kurus iespējams izdalīt ar deviņi, zīlnieku apvārdotais diktators pavēlēja izņemt no apgrozības 50 un 100 kiatu banknotes un lika tās aizstāt ar 45 un 90 kiatu banknotēm. Rezultātā liela daļa valsts iedzīvotāju pazaudēja savus vecajās banknotēs glabātos iekrājumus, kas valsti kopumā iegrūda vēl dziļākā nabadzībā.

Saites.
Mjanmas savienība.