Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nikifors II Foka (963.-969.g.)

Bizantijas imperators no 963. līdz 969.gadam.

Radniecība. Cēlies no ievērojamas Fokas dzimtas Mazāzijā.

Dzīvesgājums. Dzimis ap 912.gadu.
No 954.gada domestik shol.
961.gadā atkarojis arābiem Krētu.

Valdīšana. Kāpa tronī 963.gadā Mazāzijas dižciltīgo karavīru sacelšanās rezultātā.
967.gadā atcēla Romāna I Lekapīna ieviestās mantojamās tiesības zemnieku kopienai iegādāties dinātu zemes.
Uzstājās pret baznīcu un klosteru lielajiem zemes īpašumiem, 964.gadā aizliegdams garīdzniekiem iegādāties jaunus zemes īpašumus, dibinot jaunus klosterus.
Izveda militāru reformu, kuras rezultātā par galveno armijas triecienspēku kļuva bruņinieku tipa smagā kavalērija (katatrakti).
Atkaroja arābiem Kilikiju, ziemeļu Sīriju ar Antiohiju, Kipru un daļu Ziemeļu Mezopotāmijas.
966.gadā sāka karu ar bulgāriem, pie tam karā mēģināja izmantot Kijevas Krievzemes valdnieka Svjatoslava I karaspēku. 967.gadā (saskaņā ar citiem avotiem - 968.gadā) Bizantijas imperators Nikifors II Foka nosūtīja pie Svjatoslava I sūtniecību, ko vadīja kāds Kalokīrs. Viņš veda sev līdzi veselus 455 kg zelta (mūsdienu svaru mēros!) ar mērķi sarunāt ar kijeviešiem kopēju cīņu pret Bulgāriju. Bet notika imperatora neparedzētais - Kalokīrs paprasīja Svjatoslavam I imperatora Nikifora II Fokas nogāšanu! Kā atmaksu piesolīja bagātību un visus iekarojumus Bulgārijā.
968.gadā Svjatoslavs I ar savu karadraudzi iebruka Bulgārijā, pilnīgi sakaujot ķēniņa Borisa II karaspēku, visai drīz jau kontrolēja visu valsti. Svjatoslavam I tik ļoti te iepatikās, ka viņš nolēma še pārnest pat savu galvaspilsētu, bet iekarotās zemes pievienot savai valstij. Tā bizantieši, tā vietā, lai būtu svešām rokām izrēķinājušies ar Bulgāru valsti, ieguva pie savām robežām kareivīgu un bīstamu pretinieku. 
Karot ar Svjatoslavu I nācās jau nākamajam Bizantijas imperatoram - Jānim Cimshim, jo Nikiforu Foku nogalināja sazvērnieki. Tā Svjatoslavs I vairākus gadus nikni cīnījās ar Bizantijas impēriju.

Nikifora II Fokas nāve. Noslepkavots 969.gada 11.decembrī Jāņa I Cimisha organizētās sazvērestības rezutātā.

Saites.
Bizantijas imperatori (395.-1453.g.).