Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nogurušie akmeņi

Spāniski - Piedra cansada.
Apstrādāti masīvi akmens bloki, kas ir seno celtnieku pamesti pārvietošanas procesā no Kačikatas raktuvēm uz Olantaitambas senpilsētu Peru.

Atrašanās vieta. Viens no tādiem akmeņiem atrodas pašā apdzīvotās Olantaitambas pilsētiņas centrā uz ielas. Otrs tāds atrodas pa ceļam uz Kačikatas akmenslauztuvēm - arī uz ceļa. To nav varējuši aizvākt un brauc tam apkārt.

Vēsture. Joprojām ir diskutabls jautājums par Olantaitambas celtniekiem.
Par labu versijai, ka tie bijuši inku priekšteči, vēsta spāņu hronists Garsilaso de la Vega, kas savā hronikā "Inku valsts vēsture" apraksta notikumu, kad valdošais inka vēlējies pārvietot vienu no "nogurušajiem akmeņiem." Šim mērķim viņš savācis 20 000 cilvēku, bet eksperiments beidzies nelāgi. Kalnā vilktais akmens sācis ripot lejā un nogalinājis vairākus tūkstošus strādnieku. 

Apraksts. Līdz par 7 m gari monolīti, ap 60 t svarā. Neapšaubāmi bijuši paredzēti transportēšanai uz senpilsētu no 5 km attālajām Kačikatas akmenslauztuvēm: sākumā uz leju pa kalna nogāzi, tad pāri Urubambas upei un visbeidzot augšup pa kalna nogāzi uz celtniecības vietu.
Uz akmeņiem atrastas zāģēšanas pēdas. "Nogurušie akmeņi" ir tik smagi, ka zem sava milzīgā svara ir daļēji iegrimuši zemē. Inki vēlāk šos monolītus nav spējuši izkustināt no vietas. Viņiem nācās turpināt darbu Olantaitambā daudz mazākās dimensijās. 

Primāri tā saukti tieši pamestie akmeņi Olantaitambas apkaimē, bet vēlāk tādā nosaukumā dēvēti arī pamesti monolīti citur Dienvidamerikas senpilsētu apkaimēs.

Saites.
Kačikatas akmenslauztuves.
Olantaitamba.