Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nipūra

Akādiešu nosaukums - Nippur.
Šumeriem - NI.IBRU.

Atrašanās vieta. Irāka, mūdienu Nufāra (Nuffar) 150 km uz dienvidiem no Bagdādes, uz ZA no Dīvānijas pilsētas. Tika novietota vienādā attālumā no pārējām pirmajām anunaku pilsētām.

Vēsture. Šo pilsētu kā kontroles centru jau pastāvošo pilsētu vidū dibināja dievs Enlils, kad Anu uzdeva viņam turpināt brāļa Enki iesāktos darbus. Iesākumā tā bijusi pazīstama ar nosaukumu Nibruki – „krustošanās punkts uz Zemes.” Tiek uzskatīta par anunaku sakaru centru starp Zemi un debesīm. Pilsētā dzīvoja pravieša Ābrama tēvs Fara, kurš kalpoja par priesteri-astronomu.
Ap 1850.g.pmē. pilsētā bija ķēniņš Lipitištars.
Viduslaikos Nipūrā kopā sadzīvoja dažādas reliģijas: jūdu, kristiešu un muhamedāņu. Līdzās Piektdienas mošejai atradās kristiešu nestoriāņu baznīca un viņu bīskapa rezidence. Iespējams, ka vēl X gs. kristiešu bija vairākums pilsētā. Tāpat pilsētā dzīvoja arī mandeji un manihejieši.
Te X gs. dzimis ievērojams sūfijs Al Nifarī.
Pilsēta panīka XIV gs. 

Atklāšana un izpēte. Laikā no 1888.-1900.gadam te strādāja amerikāņu V.Hilprehta (Hilprecht), Pītersa (Peters), Heines (Hayne), Hārpera un Fišera ekspedīcija.
Ap 1947.gadu te darbojās amerikāņu arheologa Frānsisa Stīla ekspedīcija. 

Arhitektūra. Te uzietas visai senas velves virs notekkanāla ap 3000.g.pmē. I g.tk.pmē. par pilsētas centru kļuva Rietumu kurgāns. Cauri gāja pilsētas kanāls.
Izrakumos atraktās ielas izskatās tāpat kā vēl šodien Irbilā, Kirkūkā vai Nedžefā redzamie ielu labirinti. Mājās bija iekšējie pagalmi, ventilācijas sistēmas un serdabi – zem māju pamatiem ierīkotas telpas, kurās varēja patverties no karstuma.

Aplūkojamie objekti. Ārējais mūris ar 7 vārtiem. Tie ir: Gula, Cildenie, Nešķīsto sieviešu, Nērgala, Ūras, Urūkas un Nana vārti.

Enlila templis. To sauca par E.KUR – „māja, augsta kā kalns” vai „diženais nams.” Septiņu pakāpju zikurāts, veltīts Enlilam, orientēts ar stūriem pa debesu pusēm. Ap 1930.gadu šeit izrakumus veica Pensilvānijas Universitātes un Austrumu Institūta arheologi, kuri konstatēja 5 secīgi celtas piramīdas laika posmā no 2200.–600.g.pmē. 1. un 5. pamatu līmeņu starpība bija 20 pēdas. Atskaitē atzīmēts, ka visi pieci zikurāti tika celti pēc viena plāna. Senākie vēl gaida izrakumus.
Tekstā „Himna Enlilam Vislabvēlīgajam” aprakstīta istaba DIR.GA („tumšs, līdzīgs kronim”), kurā, iespējams, atradās kāda zvaigžņotās debess karte, Zodiaka priekštecis, kalendārs, saukts par me („radīšanas plāksnītes” ).
Sajukuma laikos, kad tuvojās Marduka Auna laikmets, nemiernieki sagrāva un izlaupīja šo templi. Pats Enlils ieradās, lai to redzētu.

Enlila štābs. Ar nosaukumu KI.UR – „zemes sakņu vieta.” Sakaru centrs starp Atnācējiem uz Zemes un tiem kas orbītā. Uz mākslīgi uzbērtas platformas atradās DURAN.KI – „saite starp debesīm un Zemi”. Tekstā teikts: „šai vietā stāvēja augsta kolonna, sniedzās līdz pašām debesīm.”

Ninlilas templis. Esot bijis neparasti skaists.
"Plākšņu māja.”
Aniginas iežogojums.
Pilsētas dārzs.
Cildenais templis.
Atrodas jau aiz pilsētas aizsargmūra.
Inannas templis. To vairāku paaudžu laikā uzturēja Ur-Meme ģimene. 

Atradumi.
Jēnas teksts – glabājas vācu pilsētas Jēnas universitātē. Vecums – ap 4000.g.pmē. Tekstā uzrādīti attālumi no Zemes līdz Mēnesim un vēl sešām planētām. Otrajā teksta daļā norādīti attālumi no Plūtona.

Nipūras plāns. Uz māla plāksnītes. Uz tās labi redzama taisnstūra teritorija ar uzrakstu – E.KUR.

Ķīļraksta plāksnes. V.Hilprehta ekspedīcija tās uzgāja tik daudz, ka to atšifrēšana un publicēšana nav pabeigta vēl šodien.

Lipitištara likumi. Tos 1947.gadā uzgāja Nipūrā četru ķīļraksta fragmentu veidā amerikāņu arheologs Frānsiss Stīls. Tie ir 150 gadu vecāki par Hamurapi likumiem.

„... un radīja viņi (dievi!) ļaudis ar diviem spārniem, un citus, ar četriem spārniem un divām sejām, ar vienu rumpi un divām galvām, vīriešus un sievietes, un abējādu dzimumu, vīriešu un sieviešu (kopā!); un vēl citus ļaudis, āžkājus ar ragiem uz galvas; un vēl citus, ar zirga kājām, un citus, muguru kā zirgam, bet priekšu kā cilvēkam; tāpat radīja viņi vēršus ar cilvēku galvām un suņus ar četriem rumpjiem, kuru astes bija kā zivīm un vilkās aizmugurē; un suņus ar zirgu galvām, un cilvēkus, un citus ērmus... un papildu vēl ērmus, līdzīgus pūķiem... un daudz citu dīvainu radību, vīriešiem līdzīgu un savstarpēji dažādu, kuru attēlus radīja Bela templī vienu pēc otra vispārējai aplūkošanai.”

Saites.
Nipūras ķēniņi.
Nipūras kalendārs.