Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ndrangheta

Kalabrijas mafija, darbojas Kalabrijas reģionā Itālijas dienvidos, iespējams, arī Eiropā ietekmīgākais noziedzīgais grupējums.

Ndrangheta – „spēks,” „uzticība” (grieķu val.).

Milzīgs kriminālais grupējums sastāv no apmēram 150 noziedzīgajām ģimenēm.

Grupējums izveidots 1860.gadā Itālijas Kalabrijā. Tas, saskaņā ar amerikāņu FIB infoemāciju, ir saistīts ne tikai ar cilvēku nolaupīšanu, korupciju, narkotiku tirgošanu, bet arī ar azartspēlēm un slepkavībām. Grupējumam ir no 100 līdz 200 dalībniekiem ASV. Vairums no viņiem dzīvo Ņujorkā un Floridas pavalstī. Tagad tas kontrolē lielāko daļu Eiropā ievestā kokaīna, iegūto naudu legalizē ieguldot legālā ekonomikā. Kalabrijā šī mafija iefiltrējusies gan pašvaldību pārvaldē, gan slimnīcās, kapsētās un tiesās.

Raksturojums. Balstīta uz radniecīgu klanu sistēmu. Ilgu laiku uzskatīja, ka grupējumam ir pārsvarā horizontāla pārvaldes struktūra, bet tagad izmeklētāji atklājuši, ka tam ir arī vertikāli sakārtota varas hierarhija, kas nodrošina efektīvāku pārvaldi.
Ilgus gadus bija visai necils grupējums, kas nodarbojās galvenokārt ar tradicionālo reketu. Tomēr grupējuma varenība strauji pieauga tad, kad tas nodibināja sakarus ar Kolumbijas narkomafiju, jo tas ieguva svarīgu vietu Eiropas narkotiku tirgū un pārņēma kokaīna plūsmu no Dienvidamerikas uz Eiropu.
Paralēli grupējums turpināja darboties arī tradicionālajās lomās – reketā, ieroču tirdzniecībā un prostitūcijā.
Grupējumā ietilpst ap 4–5 tūkstošiem dalībnieku Kalabrijas reģionā, bet kopā ar citiem Itālijas reģioniem un Eiropu tie varētu būt ap 10 000.
Nodarbojas galvenokārt ar narkotiku kontrabandu, grupējums kontrolē kokaīna tirgu Eiropā. Pēc dažiem aprēķiniem viņi kontrolē līdz pat 80% Eiropai piegādātā kokaīna, jo sadarbojas ar Kolumbijas narkokarteļiem. Ienākumi tiek lēsti ap 44 miljardiem eiru gadā, kas ir līdzvērtīgi 2,9% Itālijas iekšzemes kopprodukta.
Uzskata, ka tieši šis mafijas grupējums kļuvis par varenāko Itālijā. Pēdējos gados iegulda līdzekļus legālajā uzņēmējdarbībā. Grupējuma taustekļi sasnieguši arī bagātos Itālijas ziemeļu rajonus, kuros atmazgā naudu tūrismā, medicīnā (te iespējams piekļūt valsts pasūtījumiem) un tirdzniecībā.

Cīņa ar mafiju. Tā kā grupējums sastāv no radniecīgiem klaniem, tad policistiem neizdodas tajos iefiltrēties. Ļoti reti kāds no grupējuma locekļiem nolemj sadarboties ar varas orgāniem.
2007.gada 15.augustā Vācijas pilsētā Duisburgā pie itāļu picērijas tika nošauti seši vīrieši. Slaktiņš tiek saistīts ar konkurenci starp Itālijas mafijas grupējuma Ndrangheta klaniem.
Pēdējā laikā grupējuma ietekme palielinājusies sakarā ar Cosa nostra novājināšanos. Iedzīvotāji sākuši arvien aktīvāk protestēt pret šo noziedzīgo organizāciju.
2010.gada jūlijā Itālijas likumsargi arestēja vairāk nekā 300 šī grupējuma biedru. To vidū bija arī 80 gadu vecais Domeniko Opedizāno, kurš tika uzskatīts par Ndrangheta vadoni.
2012.gadā par sakariem ar šo mafijas grupējumu atlaida dienvidu pilsētas Redžo di Kalabrijas pašvaldību - mēru un Demetrio Arenu un visus 30 pilsētas domniekus. Līdzigu iemeslu dēļ agrāk ir atlaistas mazākas pašvaldības, bet tāda mēroga - pirmo reizi.
2013.gada novembrī operāciju pret šo mafiju veica Vācijas policija.
2016.gada 29.janvārī Kalabrijā policija aizturēja 47 gadus veco Džuzepi Ferraro un 37 gadus veco Džuzepi Krea. Ferraro atzīts par vainīgu slepkavībā un dalību mafijas apvienībā. Viņš bija meklēšanā kopš 1998.gada. Abi bandīti gadiem ilgi bija slēpušies pazemes bunkurā.
2021.gada 13.janvārī sākās liela prāva pret Ndrangheta dalībniekiem, tā fokusēta uz Mankūzo klana darbību - viena no daudzajiem klaniem šajā mafijā. Tā ir pēdējo 30 gadu lielākā tiesas prāva pret Ndranghetu, tiesas priekšā stāsies simtiem tās locekļu. Novembrī paziņoja spriedumu pirmo 70 apsūdzēto lietā, no kuriem 21 tika attaisnoti, bet pārējie saņēma dažādus cietumsodus. Boss Luidži Mankūzo (67) ar iesauku Tēvocis un bijušais senators Džankarlo Pitelli (68), ko uzskata par grupējuma "balto apkaklīti," tiks tiesāti vēlāk.

Mafijas bosi.
Domeniko Opedizāno. Apstiprināts par bosu 2009.gada augustā, tad, kad grupējuma līderi bija sanākuši uz kāzām. 
Roko Morabito. 2021.gada maija beigās aizturēts Brazīlijas ZA. Pirms 2 gadiem viņš bija izbēdzis no cietuma Urugvajā, kur gaidīja izdošanu Itālijai. Viens no visvairāk meklētajiem noziedzniekiem Itālijā, jo tiek uzskatīts par Ndrangheta grupējuma līderi.
Luidži Mankūzo. Vienas ģimenes vadonis.

Saites.
Itāļu mafija.
Kalabrija.