Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nāvessods

Nāvessoda izcelsme saistāma ar pašsaprotamu  parādību pirmatnējā sabiedrībā - asinsatriebību. Ar laiku sodīšanas funkcijas uzņēmās valsts, kuras sodu sistēmā nāvessods kļuva par augstāko soda mēru. Tomēr arī tad dažos gadījumos valsts likumi neparedzēja nāvessodu, bet akceptēja asinsatriebību, piemēram, Kijevas Krievzemē

Pirmo reizi nāvessoda pozitīvā ietekme uz sabiedrību tiek apšaubīta 747.gadā Ķīnā, Tanu dinastijas laikā, tādeļ tas tika aizstāts ar miesassodiem. Tomēr, sākoties lielai tautas sacelšanai, imperatoram nācās lēmumu pārskatīt un pēc 12 gadiem nāvessods tika atjaunots.
Pirmo reizi Eiropā nāvessoda lietderības analīze sastopama XII gs.žīdu tiesību zinātnieka Mozus Mainmonīda darbos: "Attaisnot tūkstoš vainīgo ir pareizāk un labāk, nekā notiesāt uz nāvi vienu nevainīgo." 

Izplatītākie nāvessodu veidi - pakāršana, sadedzināšana, nožņaugšana, nomētāšana ar akmeņiem, nošaušana, sēdināšana uz mieta, galvas nociršana, saciršana 4 gabalos, gabalos saraustīšana ar zirgiem, sabradāšana ar zīloni (Indijā) udc. XX gs. šiem veidiem pievienojās nāvējoša injekcija, nosišana ar elektrību, nosmacēšana ar gāzi.

Lai pastiprinātu soda audzinošo efektu, tika praktizēti publiskie nāvessodi. Pilsētu laukumos ierīkoja karātavas un sārtus. Viduslaikos publiski tika nogalinātas desmitiem tūkstošu sieviešu  raganu prāvu rezultātā, bet Lielās franču revolūcijas laikā tika giljotinēti līdz pat 40 000 cilvēku.

XX gs. Visvairāk nāvessodu tika piespriests XX gs. Staļina valdīšanas laikā PSRS tika izpildīti ap 1 000 000 nāvessodu, 1935.gada 8.aprīlī pat pieņēma likumu, kas ļāva saukt pie kriminālatbildības un piespriest nāvessodu bērniem no 12 gadu vecuma. II Pasaules kara laikā Sarkanās armijas poļitruki par atkāpšanos nošāva ap 158 000 kareivju. Komunisma celšanas laikā Ķīnā tika izpildīti vairāk kā 800 000 nāvessodu.

Šodien. Patlaban nāvessodu praktizē tikai 58 valstīs (2012.gads). 2010.gadā nāvessodi izpildīti 23 valstīs - 5521 gadījumi. 1.vieta Ķīnai - ap 5000, 2.vieta Irānai - 252, 3.vieta Ziemeļkorejai - 60.

Nāvessodi ASV. 1976.gadā varas iestādes atļāva atsākt nāvessodu izpildi. Kopš tā laika līdz 2014.gadam ar nāvi tika sodīti vairāk nekā 1300 cilvēki, pie kam 40% no tiem izpildīti Teksasā. Nāvessods atļauts 32 ASV pavalstīs.

Nāvessods Latvijā. Latvijas brīvvalsts laikā 1937.gada Sodu likmā nāvessods nebija paredzēts, bet tāds bija paredzēts kara likumā.
1992.gada 5.februārī LR kriminālkodeksā tika veiktas izmaiņas un sašaurināts to noziegumu skaits, par kuriem var piemērot nāvessodu. 22.pantā nāvessodu kā izņēmuma soda veidu līdz tā pilnīgai atcelšanai atļauts piemērot par slepkavību ar nodomu pastiprinošos apstākļos; par bandītismu; par darbību, kas dezorganizē darbu labošanas darbu iestādēs; par viltotas naudas vai vērtspapīru izgatavošanu pastiprinošos apstākļos; par izvarošanu pastiprinošos apstākļos; par policista vai zemessarga dzīvības apdraudēšanu; par gaisa kuģa nolaupīšanu.
Latrvijā pēdējo reizi nāvessods izpildīts 1996.gada janvārī diviem notiesātajiem, kuru apžēlošanas lūgumus prezidents bija noraidījis.
2011.gada 1.decembrī Saeima pieņēma grozījumus krimināllikumā, ar kuriem nāvessods tika atcelts, sākot ar 2012.gada 1.janvāri.