Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Naktsvijoles

Orhideju dzimtas augi.

Pavairot naktsvijoles mājas apstākļos nav iespējams, jo sēklu dīgšanai nepieciešamas īpašas mikorizas sēnes. Naktsvijoles vairojas ar sēklām, bet, tā kā tās dīgst simbiozē ar noteiktām sēņu grupām, ap mātesaugu veidojas tikai nedaudzi jaunie augi.

Sēkliņas ir tik sīkas, putekļveida, tās nevar sēt laukā dobē, bet tikai īpašos apstākļos siltumnīcā. ne vienmēr izdodas tās arī pārstādīt, pat ja augu izrok ar lielu augsnes daudzumu.

Vēsture. Seno ķīniešu ārsti naktsvijoli (kopā ar piparu?) izmantoja operācijas lauka anestēzijai.

Larvijā sastopamas divas pasugas, aug mēreni mitrās pļavās, krūmājos, skrajos mežos (abas Sarkanajā grāmatā):

  -  smaržīgā naktsvijole (Platanthera bifolia). Atrodama gandrīz visā Eiropā, Ziemeļāfrikā un Āzijā. Graciozi, trausli ziedi ir nelieli, balti, ļoti smaržīgi, zied vasaras vidū. Ziedus apputeksnē naktstauriņi. Īpaši reibinoši tie smaržo naktīs, tā aicinot pie sevis nakts lidoņus, kas tiek pie nektāra un veicina apputeksnēšanos, auga vairošanos. Pēc apputeksnēšanas veidojas pogaļa, kurā ir daudz sēkliņu. Augiem novērojams cikliskums - dažus gadus tās nezied.
Zem augsnes smaržīgā naktsvijole veido divus iegarenus gumus. viens no tiem - gaišākais, ir jaunais, bet tumšākais un mīkstākais - pagājušā gada gums. Gumu galos ir sīkas saknītes.
  -  zaļziedu naktsvijole (Platanthera chlorantha). Šīs naktsvijoles ziedi nesmaržo un ir nevis tīri balti, bet gan nedaudz iezaļgani vai iedzelteni. Zied divas nedēļas agrāk, lapas šai sugai ir nedaudz apaļīgākas.

Saites.
Orhideju dzimta.