Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Olīves kauja (1627.g.)

Jūras kauja 1627.gada novembra beigās pie Olīves Dancigas līcī, kurā Rečpospoļitas flote sakāva zviedru floti.

Politiska un militārā situācija pirms kaujas. No XVII gs sākuma zviedri pret poļiem karoja praktiski nepārtraukti. Dažos karu periodos par zviedru sabiedrotajiem pret poļiem bija krievi.1626.gadā karš atsākās un "Ziemeļu lauva" karalis Gustavs II Ādolfs tiecās darīt galu poļu karaļa Sigizmunda III Vāsas pretenzijām uz Polijas troni.
1627.gada vasarā zviedru flote uzsāka Dancigas blokādi, caur kuru gāja tirdzniecības līnijas, tostarp arī ar Rečpospoļitu. Tobrīd poļi neko zviedriem nevarēja padarīt, jo flote tiem gan bija, taču gan skaitliski gan kvalitatīvi vājāka par zviedru floti. Tomēr rudenī lielākā zviedru flotes daļa devās prom un pie Dancigas palika tikai 5 galeoni un viena pinase (krieviski - пинасса). palika labākie kuģi, taču to komandas bija vasaras kampaņas nogurdinātas, daudzi matroži arī slimoja.

Kaujas gaita. Poļiem bija 10 kara kuģi, taču tikai 4 galeoni līdzinājās zviedriem pēc kaujas spējām. Tāpat poļiem bija būtisks lielgabalu pārsvars - 170 pret 140. Tomēr poļu artilērija pārsvarā bija vieglā. 
Rudens beigās dancigas noliktavās bija sakrājies milzīgs preču daudzums, kas bija jānosūta Rietumeiropas tirgiem. Tādēļ tika nolemts pārraut blokādi.
Poļu uzbrukums bija zviedriem negaidīts un zviedru eskadra Dancigas līcī tai brīdī izrādījās sadalīta. Tādēļ poļu eskadrai izdevās sakaut zviedru floti pa daļām. Liels panākums bija uzbrukums zviedru eskadras flagmanim Tigern, kas tika sagrābts abordāžas cīņā. Vēl vienu zviedru galeonu Solen uzspridzināja šķiperis (krieviski - шкипер). Pārējie zviedru kuģi atkāpās.

Kaujas nozīme. Rečpospoļitas flotei šī bija liela uzvara - vienīgā lielā uzvara uz jūras vēsturē vispār. Dancigas blokāde tika pārrauta, lai gan kopumā poļi karu zviedriem zaudēja. Pēc pāris gadiem gan spēja revanšēties.

Saites.
Zviedru-poļu kari.
Kauju saraksts.