Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ozireons

Megalītiska apakšzemes ozīrisam veltīta svētnīca Ēģiptē, kas atrodas apmēram 200 pēdas uz DR no Seti I tempļa Abīdā, iespējams pat, mītiskais „Ozīrisa kaps.”

"Šis monuments izvirza vairākus svarīgus jautājumus. Attiecībā uz tā datējumu, lielā līdzība ar Sfinksas templi pierāda, ka tas ir no tā paša laikmeta, kad būvēja no milzīgiem akmeņiem, bez jebkādiem rotājumiem. Tas ir raksturīgs vissenākajai arhitektūrai Ēģiptē. Es pat teiktu, ka mēs to uzskatām par vissenāko akmens būvi Ēģiptē.”
E.Navils (Edouard Naville), London Times 1914.gada 10.martā.

Abīda ir viena no nozīmīgākajām arheoloģisko izrakumu vietām Ēģiptē. Tā ir pirmsdinastiju valdnieku kapsētu vieta, kur atklājās interesanta saistība ar Šumeru; un Ozireons, mīklaina apakšzemes būve, kas asociējās ar Nīlu, veidota no milzīgiem bluķiem, stilā, kurš salīdzināms tikai ar to, ko var redzēt Ielejas templī, Gīzā.

Nosaukums. Vienreizējo un noslēpumaino apakšzemes akmens celtni par Ozireonu nosauca Flinders Petrijs.

Atrašanās vieta. Ozireons atrodas aiz Seta I tempļa Abīdā. Kādas 200 pēdas uz DR no Seta I tempļa.

Atklāšana un izpēte. Grieķu ģeogrāfs Strabons apmeklēja Ozireonu I gs.pmē. un viņš to aprakstīja sekojoši: „...ievērojama celtne, celta no masīviem akmeņiem... [ietverot] avotu, kurš atrodas lielā dziļumā, tā, ka jānokāpj lejā velvētajās galerijās, veidotās no pārsteidzošas apdares un izmēra monolītiem.”
„Dažus simtus gadu pēc Strabona apmeklējuma, kad Senās Ēģiptes reliģija bija aizstāta ar jauno Kristietības kultu, upes sanesas un tuksneša smiltis sāka sanesties Ozireonā, piepildot to pēdu pie pēdas, gadsimtu no gadsimta, līdz tā taisnie monolīti un milzīgās pārsedzes tika apraktas un aizmirstas. Un tā tas palika, ārpus skatiena un ārpus prāta, līdz divdesmitā gadsimta sākumam, kad arheologi Flinders Petrijs un Margareta Muraja (Margaret Alice Murray) sāka izrakumus." (G.Henkoks „Dievu pirkstu nospiedumi”)
1902.gadā aiz Seti I tempļa V.F.Petrijs un M.A.Mureja (Petrija sieva) atklāja Ozirionu. Viņi uzgāja tuneli un atraka to, ko viņi sauca par „hipogeju.” Tas bija pilns ar smiltīm un romiešu plombām, kad viņi sāka to attīrīt. Vēl pat, pirms pilnībā nodevās vietas izrakumiem, Mureja prātoja, pārliecinoši, ka „šī bija celtne Ozīrisa godināšanai un mistēriju svētkiem.”
Greiems Henkoks grāmatā „Dievu pirkstu nospiedumi raksta: „Savā 1903.gada izrakumu sezonā viņi atklāja zāles un galerijas daļas, kas atrodas tuksnesī apmēram 200 pēdas uz dienvidrietumiem no Seti I tempļa un būvētas, identificējams, 19.dinastijas arhitektūras stilā. Lai kā, „iespraustas” starp šīm drupām un tempļa aizmuguri, viņi arī atrada nepārprotamas pazīmes, ka „liela apakšzemes celtne” laicīgi noslēpta. „Šis hipogejs,” rakstīja Mārgarita, „šķita profesoram Petrijam vieta, kuru pieminējis Strabons, ko parasti sauc par Strabona sienu.” Šis bija labs minējums no Petrija un Murejas puses. Naudas trūkums, lai kā, nozīmēja, ka viņu teorija par aprakto celtni nebija pārbaudīta līdz 1912.-1913.gada izrakumu sezonai. Toreiz, profesora E.Navila (Ēģiptes Pētīšanas fonds) vadībā, attīrot garas šķērsa kameras beigas, ZA, atklāja masīvus akmens vārtus, veidotus no ciklopiskiem granīta un smilšakmens blokiem.”
Petrija un Murejas ziņojumi, kuri 1902./03.gados veica izrakumus Abīdā.
„Merenptaha kartuša parādās katrā vietā, kur tā ielikta,” Mureja sacīja. Egyptian Research Account: Kaut arī tas varētu nozīmēt vienīgi un tikai to, ka Merenptahs remontējis jau eksistējošu būvi, to nevajadzētu noraidīt nevērīgi. Seti I templis ir „L” formas, Ozirions ir izvietojies aiz galvenās kapelas. Tik atbalsta laukumi izvietojušies uz malas, drīzāk nekā aiz galvenās kapelas, tā kā tie ir citi tempļi. Tas izteic domu, ka arī Ozireons ticis uzskatīts par daudz nozīmīgāku nekā kapela (ēģiptiešu tempļi ir sakārtoti progresijā no vispārējiem līdz vissvētākajiem), vai, ka tas eksistēja jau senāk un Seti būvēja savu templi akurāti saskaņā ar to. Tādā veidā Seti templis un Ozireons veido arhitektūras veselumu. Bet Merenptahs sāka savu valdīšanu 34 gadus pēc Seti I nāves.
1914.gadā Navils identificēja to kā Strabona aprakstīto sienu: „Šeit vairs nav šaubu, pēc tam, kad mēs esam atklājuši to, ko Strabons saucis par sienu vai Abīdas pamatu. Viņš runāja, ka tas atrodas netālu no tempļa, lielā dziļumā un ievērojams dēļ lieliskiem gaiteņiem, kuru griesti bija veidoti no milzīgiem monolītiem blokiem. Tas ir tieši tas, ko mēs esam atraduši.”
Vēl viens citāts no Henkoka grāmatas „Dievu pirkstu nospiedumi”: „Nākamajā 1913.-1914.gada sezonā Navils un viņa komanda atgriezās ar 600 vietējiem palīgstrādniekiem un rūpīgi attīrīja visu milzīgo apakšzemes būvi: „Tas, ko mēs atklājām, ir gigantiska, apmēram 100 pēdu garumā un 60 pēdu platumā, būve, celta no vismilzīgākajiem akmeņiem, kas redzēti Ēģiptē. Četrās iežogojuma sienu malās ir kameras, skaitā 17, cilvēka augstumā un bez jebkāda veida ornamentiem [izrotājumiem]. Pati celtne ir sadalīta trīs joslās, vidējā ir plašāka par tām, kas atrodas malās; iedalījums ir veidots ar divām kolonādēm, veidotām no milzīgiem granīta monolītiem, kas balsta tāda paša izmēra archistraves.”
Naville ar izbrīnu aprakstīja vienu bloku, kuru viņš bija izmērījis celtnes ziemeļu joma stūri, bloks bija vairāk nekā divdesmit piecas pēdas garš. Tāpat pārsteidzošs ir fakts, ka kamerām, kas izkaltas iežogojošajās sienās, nebija grīdas, bet izrādījās, izrakumiem ejot dziļāk, piepildītas ar arvien vairāk mitrām smiltīm un zemi.”
1920-to gadu vidū arheologi, rakņājoties svelmainajā Abīdas klimatā, atklāja tempļa sienu, kas tūkstošiem gadu bija pilnīgi aprakta ar sanesām un smiltīm. Vismaz viņi domāja, ka tas ir templis. Kad struktūra bija atklāta un attīrīta, šie ēģiptologi aptvēra, ka viņi bija maldījušies, tas nevarēja būt templis visiem, bet kaut kas pavisam unikāls. Analogas granīta sienas un kolonnas agrāk nebija atklātas nekur citur Ēģiptē. Tas šķiet nešaubīgi, ka šis atklājums varēja apgriezt eģiptoloģiju otrādi un stipri izaicināt vispārpieņemtos akadēmiskas sabiedrības uzskatus par Ēģiptes pagātni.

Kas cēlis Ozireonu? Abīda bija nāves un atdzimšanas dieva Ozīrisa kulta centrs. Ir tikai niecīgas šaubas par to vai šī dīvainā celtne bija veltīta viņam? Bet, kad tā tika uzcelta? Vispārpieņemtais paskaidrojums ir tāds, ka tas bijis Sets I vai viņa mazdēls Merenptahs, kurš lika uzsākt tās celtniecību, bet senas, zudušas pirmsdinastiju civilizācijas Ēģiptē piekritēji ir ievērojuši, ka Ozirions līdzinās tikai divām pazīstamām celtnēm - diviem tempļiem pie Sfinksas.
Šīs divas celtnes, šodien sauktas par Sfinksas templi un Ielejas templi, kā zināms, tika celtas no akmeņiem, kas noņemti no Sfinksas cokola tās celtniecības laikā. Tas noliek tos, ar vispārpieņemto datējumu, Ceturtajā dinastijā, pirms 4500 gadiem un vairāku gadu tūkstošus pirms Seta I.
Ģeologs Roberts Šohs izpētījis Sfinksas un tuvējo tempļu eroziju un secinājis, ka tie bija pakļauti stiprām lietusgāzēm, klimatiskiem apstākļiem, kas beidzās pirms apmēram 8000 gadiem. Viņa slēdziens, kuram piekrīt citi ģeologi, ir centrālā pierādījumu daļa argumentā par senāko, līdz šim atklāto, civilizāciju Nīlas ielejā.
Akadēmiskā zinātne uzskata, ka Ozireonu cēluši XIX dinastijas faraona Seta I valdīšanas laikā.

Tā, cik vecs ir Ozirions? Ozireons varētu būt tikpat vecs vai pat vecāks par Lielo piramīdu vai Sfinksu. Pēc ēģiptologa Džona Entonija Vests, kurš salīdzinoši nesen šokējis pasauli ar pierādījumiem, ka Sfinksa ir 8-10 000 gadu veca, Ozireons ir apmēram 10-12 000 gadus vecs.
Strabons kā celtnieku identificējis Ismandes, vai Mandes (Amenemhets III), kura valdīšanas laikā tika uzcelts Labirints. Naville, kurš izdarīja izrakumus būvlaukumā 1913.gadā, redzēja līdzības starp Hafres ielejas templi Gīzā un Ozireonu, un secināja, ka abas celtnes ir no tās pašas Vecās valsts ēras. Abas ir pilnīgas un megalītiskas, Ozireona stils ir ievērojami citādāks par Seti I tempļa stilu. Tas ir novietots kādas 50 pēdas zemāk un parasti ir applūdis ar ūdeni.
Laika gaitā tikuši atklāti daudzi pavedieni. Frankforts atrada Seti I kartušu granīta bezdelīgastes savienojumā. Vēl kāda tapa ar valdnieka kartušu tika atklāta, kad daļa no smilšakmens sienas blokiem atlūza nost(bloki, kas kādreiz ietērpa granītu).Tur ir astronomiskas scēnas, arī Seti veidotas, uz griestiem ziemeļu šķērsa kamerā. Vēl citu dekorāciju bija veidojis valdnieka mazdēls Merenptahs. Smilšakmens tika izmantots sākotnējā konstrukcijā (centrālā laukuma sienas apšuvumā un salas pamatā), materiāls, kas izmantots galvenokārt, sākot ar 11.dinastiju.
Daži autori pievērš sevišķu uzmanību Seti I tempļa plānojumam. Grāmatā The Traveler`s Key to Ancient Egypt Dž.E.Vests raksta: „Dīvaino un vienreizējo galvenā tempļa „L” formu labi varētu izskaidrot kā rezultātu sākotnējiem sagatavošanas darbiem Seti laikā, atklājot līdz tam aprakto senāku templi, padarot par nepieciešamu plāna maiņu.” Problēma ar šo scenāriju ir tāda, ka Ozireona novietojums ir pilnībā integrēts tempļa kompleksa plānā kā veselums. Ozireona ass ir ziemeļi-ziemeļaustrumi, harmonizējot tieši ar tempļa kompleksa asi. Tāda vienādība diez vai varētu būt nejauša. Tā top skaidrs, pēc tam, ka vieta ir veidota ar kapličas templi kapeņu priekšā (vai šajā gadījumā, kenotāfa, kas veltīts Ozīrisam) klasiskajā sakārtojumā.
Abīda bija Ozīrisa kulta centrs jau kopš pirmsdinastiju laika. Tā ir ideāla vieta kapam, kas veltīts dievam (Ozīrisa kapi atrodami viscaur Ēģiptē). Par tempļa būvlaukuma izvietojumu Ričards Vilkinsons rakstīja: „Ozireona novietojumā Seta I tempļa kompleksā Abīdā, piemēram, ir paredzēts dabiska avota tuvums. To, šķiet, izmantoja, lai apgādātu ūdens baseinu ap apakšzemes kapu, nolūkā izveidot to mītiskā radīšanas paugura modeli, kurš, kā ēģiptieši ticēja, pacēlās no pirmatnējiem ūdeņiem.”
Tā kā tam ir monolītisks stils, daudzi ēģiptologi uzskata, ka Jaunās valsts arhitekti Ozireonu ar nolūku projektējuši arhaisku, tā lai tas izskatītos ļoti sens. Tāds dizains varētu būt raksturīgs sena dieva kapam. Jebkāda līdzība ar Hafres Ielejas templi Gīzā, tādā gadījumā, varētu būt tikai tīša.
Henkoks ir viens no tiem pētniekiem kurš apšauba ortodoksālo Ozireona datējumu un piedāvā savus argumentus, ar kuriem jūs varat iepazīties zemāk. Vel viena nozīmīga un ievērojami neparasta Ozireona iezīme bija tā, ka tas nebija, pat aptuveni, centrēts uz galvenajiem punktiem. Ozireons, līdzīgi Nāves ceļam Teotivakanā Meksikā, bija orientēts uz austrumiem no ziemeļiem. Tā kā Senā Ēģipte bijusi civilizācija, kas varēja un parasti panāca precīzu sakārtojuma rindu savām celtnēm, tas šķiet man neticami, ka šī acīmredzami greizā orientācija bija mazsvarīga. Turklāt, kaut arī 50 pēdas augstāk, Seti I templis ir orientēts pa tieši to pašu asi - un atkal nejaušība.
Jautājums ir sekojošs: kura celtne ir vecāka? Vai Ozireona ass bija noteikta iepriekš ar Tempļa asi vai otrādi? Šis izrādās strīda jautājums, par kuru bija ievērojamā diskusijā, pašlaik sen piemirsta, reiz plosījusies. Diskusija, kurā daudzi, saistībā ar Sfinksu un Ielejas templi, izcili arheologi bija pierādījuši, ka Ozireons bija patiešām neaptveramās senatnes celtne, profesora Naville nosūtīta ar steidzamu pastu London Times 1914.gada 10.martā: „Šis monuments izvirza vairākus svarīgus jautājumus. Attiecībā uz tā datējumu, lielā līdzība ar Sfinksas templi pierāda, ka tas ir no tā paša laikmeta, kad būvēja no milzīgiem akmeņiem, bez jebkādiem rotājumiem. Tas ir raksturīgs vissenākajai arhitektūrai Ēģiptē. Es pat teiktu, ka mēs to uzskatām par vissenāko akmens būvi Ēģiptē.”
Aprakstot paša monumenta centrālo zāli ar tās ievērojamajiem granīta monolītiem kā bijīgas bailes iedvesošu ar „grandiozumu un bargo vienkāršību,” un „to seno cilvēku spēku, kas spēja piegādāt no tālienes un pārvietot tādus gigantiskus blokus,” Naville izvirzīja teoriju par sākotnējo Ozireona funkciju: „Acīmredzami šī milzīgā būve bijusi liels rezervuārs, kur ūdens uzkrājas Nīlas plūdu laikā... Tas ir mākslas retums, ka tas, ko mēs uzskatām par arhitektūras sākumu nav ne templis, ne kapenes, bet gigantisks baseins...”
Patiešām interesanti un vērts pētīt tālāk; kaut kas, ko Naville cerēja paveikt nākošajā sezonā. Diemžēl, sākās Pirmais Pasaules karš un neko arheoloģijā nevarēja uzsākt Ēģiptē vairākus gadus.
Kā rezultātā nekas jauns šai jomā nenotika līdz pat 1925.gadam, kad Ēģiptes pētīšanas fonds bija spējīgs nosūtīt citu misiju, kuru nevadīja vairs Naville, bet jauns ēģiptologs, vārdā Henrijs Frankorts (Henry Frankort).

Henrija Frankforta pētījumi. Vēlāk ieguvis lielu prestižu un ietekmi kā profesors Londonas pirmsklasiskās senatnes universitātē, Frankforts pavadīja vairākas secīgas izrakumu sezonas, no jauna attīrot un pamatīgi izrokot Ozireonu, starp 1925. un 1930.gadu. Šā darba gaitā viņš veica atklājumus, kuri, cik tālu viņš bija ieinteresēt, „izšķīra celtnes datējumu”:
1. Granīta bezdelīgaste novietotā galvenās ieejas centrālajā zālē dienvidu pusēs augšā, kurā bija ierakstīta Seti I kartuša.
2. Līdzīga bezdelīgaste izvietojusies iekšpus austrumu centrālās zāles sienas.
3. Astronomiskas ainas un Seti I uzraksti, izkalti cilnī ziemeļu šķērsa kameras griestos.
4. Līdzīgu ainu paliekas dienvidu šķērsa kamerā.
5. Ostrakona (sadauzītas māla lauskas gabals) atradums ieejas galerijā un uzraksts „Seti I kalpo Ozīrisam.”

1914.gadā tā bija „visvecākā akmens būve Ēģiptē.” 1933.gadā tā tika datēta turpmāk ar Seti I valdīšanu - ap 1300.g.pmē., kura kenotāfs tas bija, kā pašreiz uzskata.
Desmitgades laikā, standarta ēģiptologu tekstos sāka iespiesties piedēvējumus Seti I, it kā tas būtu fakts, pārbaudāms ar pieredzi vai novērojumiem. Tas nav fakts, tikai un vienīgi Frankforta liecību interpretācija, kurus viņš bija atradis.
Vienīgie fakti ir tādi, ka zināmi uzraksti un gleznojumi ar Seti ir redzami citādi pilnīgi anonīmajā celtnē. Viens ticams izskaidrojums esot tāds, ka struktūru cēli Seti, tā Frankforts uzskatīja. Vēl viena iespēja ir, ka trūcīgie gleznojumi, kartušas un uzraksti, kurus uzgāja Frankforts, tika radīti rekonstrukcijas un remonta darbos, kas uzsākti Seti laikā (netieši norādot, ka celtne tādā gadījumā ir senāka, kā Naville un citi bija domājuši).
Kāda ir šo savstarpēji pretrunīgo apgalvojumu, kuri identificē Ozireonu kā(a)vecāko būvi Ēģiptē un (b)nosacīti jaunu Jaunās valsts celtni, vērtība?
Tēze(b) - ka tas bija Seti I kenotāfs - ir tikai un vienīgi eģiptologu akceptēts piedēvējums. Tuvāk aplūkojot, lai kā, tā balstās uz gadījuma rakstura kartušu un uzrakstu liecībām, kuras neko nepierāda. Patiešām, šī pierādījuma daļā šķiet runā pretī Frankforta gadījumā. Uzraksts uz ostrakona „Seti kalpo Ozīrisam” skan mazāk līdzīgi uzslavai oriģinālā celtnieka darbam, kā uzslavai restauratoram, kurš atjaunojis un, iespējams, pievienojis senajai celtnei, identificējot ar Pirmā Laika dievu Ozīrisu. Un vēl viena neērta maza lieta bijusi neievērota. Dienvidu un ziemeļu „šķērsa kameras,” kuras grezno Seti I detalizētie gleznojumi/ciļņi un uzraksti, atrodas ārpus divdesmit pēdas biezās iežogojošās sienas, kas tādā veidā nelokāmi definē milzīgo, nedekorēto megalītiskās celtnes serdi. Tas izraisīja mērenas aizdomas Naville pratā (kaut arī Frankforts izvēlējās to ignorēt), ka divi kambari nebija saistīti „vienlaicīgi ar pārējo būv,i” bet bija pievienoti daudz vēlāk, Seti I valdīšanas laikā, „laikam, kad viņš cēla pats savu templi.”
Tēze (a) - ka Ozireona celtnes serde tika uzcelta gadu tūkstošiem pirms Seti I laikmeta - balstās uz pašu arhitektūras raksturu. Tā kā Naville bija ievērojis, Ozireona līdzība Ielejas templim Gīzā „pierāda, ka tas ir no tā paša laikmeta, kad būvēja no milzīgiem akmeņiem.” Tāpat, līdz pat savas dzīves beigām, Margareta Muraja palika pārliecināta, ka Ozireons nebija kenotāfs (Seti I). Viņa teikusi: „Tas bija celts Ozīrisa cildināšanai un līdz šim laikam ir unikāls starp palikušajām Ēģiptes celtnēm. Tam nepārprotami ir senākais dēļ lielajiem blokiem, no kuriem tas ir celts, Vecās valsts stils; faktiski celtnes vienkāršība arī norāda uz tās senāku datējumu. Gleznojumi/ciļņi ir Seti I pievienoti, kas, tāda veidā, izteica pretenzijas uz būvi, bet ievērojot, cik bieži faraoni pretendēja uz savu senču darbu, iekaļot tajos savus vārdus, šim faktam nav lielas nozīmes. Tas ir celtniecības stils, mūra veids, akmeņu apstrāde, un ne valdnieka vārds, kas datē būvi Ēģiptē.”
Patiešām tas nav 19.dinastijas rokraksts. Nemaz nerunājot par Ielejas templi un citām ciklopiskām celtnēm Gīzas plato, ne citām celtnēm, kas, attāli atgādinot Ozireonu, ir zināmas no jebkura cita laikmeta Ēģiptes garajā vēsturē. Šīs nelielais skaits, domājams, Vecās valsts būvju, kas celtas no gigantiskiem megalītiem, šķiet pieder unikālai kategorijai. Tās līdzinās viena otrai daudz vairāk nekā tās līdzinās jebkuram citam zināmam arhitektūras stilam un visos gadījumos tur ir jautājums - iezīmējies ap to identitāti (šīs sadaļas saturs ir ņemts no Henkoka grāmatas „Dievu pirkstu nospiedumi” 45. nodaļas „Dievu un cilvēku darbi”).

Tomēr taisnība ir „ķeceriem?! Tomēr daži „negodbijīgi” arheologi ir noturējušies savā vietā un turpina cīnīties par Ozireona ārkārtējo senumu. Kādēļ, viņi jautā, Seti I vajadzēja projektēt savu kapličas templi anomālajā „L” formā, ja vien viņš nebija spiests veikt korekcijas projektā, jo celtniecības darbu gaitā tika uziets daudz senākais Ozireons? Turklāt, kāpēc tempļa konstrukcija un tā gigantiskie bluķi atšķiras no jebkuras struktūras, kas agrāk bija atklāta Ēģiptē?
Nesenie pētījumi ir atklājuši, ka „ķeceru” grupai varētu izrādīties taisnība pēc visa. Vistuvākais analogs Ozireonam ir Hafres Ielejas templis Gīzā, kas celts taisni Sfinksas priekšā. Tā kā tas varētu būt celts kopā ar Sfinksu, anomālu struktūru, kas datējama ar 8000.g.pmē. sakarā ar tās ūdens izraisīto eroziju, Hafres Ielejas templis šķiet uzvedina uz to pašu laikmetu dēļ savas uzbūves.
Arheologs Dž.E.Vests, kurš noteicis ārkārtīgi lielu vecumu Sfinksai, izmantojis līdzīgu spriešanu, datējot Ozireonu. Viņš norādījis, ka pamats, uz kā Ozireons tika celts, ir veidots no nogulumu/sanesu slāņiem, kas nogulsnējās tur pārplūstot Nīlai. Kopš tā laika Nīlas plūdu ūdeņu līmenis tagad ir 50 pēdas zem Ozireona, kādam vajadzētu doties atpakaļ uz vismaz 8-10 000. gadu tūkstoti pmē., pirms iestājās laika periods, kad Nīlas plūdu ūdeņi varēja aprīt templi. Tāda veidā šis laika periods varētu palīdzēt noteikt būves datējumu.
Vēl viena Ozireona anomālija, kas varētu apliecināt tempļa lielo vecumu, kā arī tās ciešo saistību ar Ozīrisu, ir „Dzīvības zieds,” simbols, kas iegravēts uz viena no tā monolītajiem pilāriem un nav nekur citur atrodams Ēģiptē. Šis motīvs, šķiet, ir vienīgais, kas izgrezno megalītu templi, tādā veidā acīmredzot identificējot tā lietojumu.

Vēsture. Oficiālais ēģiptologu uzskats par Ozireona vēsturi ir sekojošs. Tas celtniecību uzsāka XIX dinastijas faraons Sets I, tad kaut ko tur darīja viņa dēls Ramzess II un visbeidzot viņa mazdēls Merenptahs. Ir jau arī tāds variants, ka Ozireona celtniecība tiek piedēvēta Seta I mazdēlam Merenptaham. Jebkurā gadījumā oficiālā ēģiptoloģija datē Ozireonu ar Jauno valsti, kaut gan pirmie tā atracēji to bija datējuši ar Veco valsti.
Tomēr mūsuprāt Ozireons ir būve no pirmsdinastiju laikiem. Tam par labu runā arī tā līdzība ar Ielejas templi Gīzā, kurš pēc Šoha pētījumiem ir Sfinksas laikabiedrs. Līdz ar to jādomā, ka gan Ozireons, gan Ielejas templis un sfinksa ir zudušas civilizācijas mantojums, kura eksistēja Nīlas ielejā vismaz pirms 9000 gadiem.
Ņemot vērā alternatīvos argumentus, tad Ozireona un Seta I tempļā vēsture izskatās apmēram tā:
Kad Sets I sāka meklēt vietu savam templim, viņš nonāca vietā, kas atradās uz ziemeļiem no Luksoras Nīlas upes līkumā. Tur viņš sāka meklēt pamatu savam templim. Tas ko viņš atrada bija Ozireons, vai senais Ozīrisa templis. Vai viņš patiesībā zināja, ka Ozireons tur bija, iespējams, mēs nekad neuzzināsim, bet atrodot šo seno templi sava jaunā tempļa ceļā, viņš pagrieza savu templi pa kreisi. Tas ir vienīgais templis Ēģiptē, kas veido „L’” pagriezienu.
Ozireons noteikti ir daudz vecāks par Seti I templi. Tā domā arī ēģiptologs Džons Antonijs Vests: "Piedēvēt šos divus tempļus vienam un tam pašam celājam ir tas pats, kas apgalvot, ka Šartras katedrāles būvētāji uzcēluši arī Empire State Building." Vests ierosina datēt ar radioaktīvā oglekļa metodi Nīlas sanesu slāni, kas reiz klāja un joprojām ieskauj Ozireonu.

Ozīrisa kults. Ozīriss ir tik labi pazīstams, ka šķiet būtu lieki šeit dziļāk viņu aprakstīt. Viņa palielināto nozīmi Vidējās un Jaunās valsts laikā ir vērts īsumā rezumēt. Rosalie David (2002. gads) apgalvo, ka dievība Ra, saistībā ar Veco valsti un tās sabrukumu un sekojošā pirmā Starp Periodā saplīšanu drumslās, vairs nebija uzticams zemes aizstāvis. Ozīriss parādījās kā visdominējošākais no populāro dievību skaita, kas izcēlās Vidējās valsts sākumā. Cieši saistīts ar valdnieka lomu, Ozīrss, kam bija spēja atdzīvināt kā vienkāršos cilvēkus, tā valdniekus, bija pārliecinoši valdzinošs, un bija kods, David termins, „reliģiskās ticības demokratizācijai”. Morāle un ētika kļuva vērtīgāka par sabiedrisko stāvokli un bagātību kā ieiešanas kvalifikācija aizkapa dzīvē, ideja, kas atrodama Vidējās valsts sarkofāgu tekstos. Jaunajā valstī, lielo kapličas tempļu celtniecības ērā, Amons- Ra bija valdošā dievība Augšēgiptē, bet Ozīrisam palika būtiska nozīme kā atdzimšanas dievam, kurš mirušajam pasniedza spriedumu pirms ieiešanas aizkapa dzīvē. „Ozīrisa svētki” Abidā, kas aprakstīti Vidējās valsts Ikhernofret stelā, bija nozīmīgs gadskārtējs notikums Jaunās valsts laikos un valdnieku kapenēs arvien redzam mūmijformas dievību, bieži vadot pa ieeju apakšējā pasaulē. Viņa nozīmi apliecinot Seti I tempļa būve un Ozireona loma.
Kaut arī Ozīriss, David aprakstīts kā „Tautas Dievs,” bija viscaur pielūgts Ēģiptē no vismaz Vecās valsts laikiem, ja ne senāk, viņam bija divi galvenie kulta centri. Liels Ozīrisa kulta centrs bija Abida, Augšēģiptē. Tā līdziniece Lejasēģiptē bija Busiriss(Džeda). Ciešā saistība starp Abidu un Ozīrisu parādās mītā par Ozīrisa augšāmcelšanos. Ozīriss tika noslepkavots (šo noziegumu pastrādāja Ozīrisa ļaunais brālis Sets) un sadalīts gabalos. Viņā ķermeņa daļas tika apraktas dažādos Ēģiptes apgabalos, pirms viņš augšāmcēlās ar savas uzticamās sievas Izīdas palīdzību un viņa galva, kā vēsta mīts, tika aprakta Abīdā.
Dažādie Abidas sakari ar Ozīrisu laiku pa laikam izraisa neskaidrības. Kaut arī Ozīriss pavisam noteikti tika pielūgts jau Vecās valsts laikā, David apgalvo, ka nozīmīga saistība starp Abidu un Ozīrisu datējama tikai un vienīgi no Vidējās valsts laika. Vilkinsons(Wilkinson (2003))savukārt saka, ka Ozīrisa tempļa drupas no Vecās valsts tikušas atraktas Abidā. Jebkurā gadījumā, no Vidējās Valsts laikiem Abida tika uzskatīta par Ozīrisa apbedīšanas vietu. Dažu kilometru attālumā no Jaunās valsts Seti I tempļa, tuksneša rajonā, kas pazīstams ar nosaukumu Umm el Qa’ab, atrodas liels skaits agrīno dinastiju valdnieku kapeņu, no kurām viena ir Djer kapenes. Djerkapenes tika saistītas ar Ozīrisa kapa vietu, acīmredzot jau no Vidējās valsts laika, kad pirmās un otrās dinastijas valdnieku kapi tika no jauna izrakti. Deviņpadsmitās dinastijas faraona Seta I komplekss, šķiet, bija piemiņai, vai vismaz Vidējās valsts kulta pastiprināšanai. Pašā Seta I templī bija liels skaits telpu, kas veltītas Ozīrisa pielūgšanai. Ozireons, galvenā virziena arheologi par tā celtnieku atzīst Setu I, bija tieši aiz tempļa, bet nebija savienots ar to.

Ozireona funkcija. Īsti par to pārliecināts neesmu. Šajā templī katru gadu notika noslēpumainas un dramatiskas mistēriju izrādes, kuras attēloja Ozirisa dzīvi, nāvi un atgriešanos dzīvē. Tūkstošiem gadu šeit glabājās „Piramīdu teksti”un „Sarkofāgu teksti” līdz IV gs.pmē. tie tika pārnesti uz papirusa, nosaukti par „Pārtapšanas tekstiem.” Glabāšanas funkcija bija raksturīga visiem tā laika tempļiem. Šeit bija Dzīvības mītne – mūsdienu universitātes analogs, ar papirusa tīstokļu bibliotēku un skriptoriju, kurā tika sastādīti un pārrakstīti teksti. Tāpat šeit bija skola, kurā mācīja rakstīt un lasīt, rituālus, maģiju, astronomiju, matemātiku, medicīnu un jurisprudenci. Tādējādi te tika sagatavoti priesteri, kuri turpmāk kalpoja valstij un dieviem.

Ģeoloģija. Margareta Muraja rakstīja:„Tuksneša raksturs ir tāds, ka sekojoši noņemot no divas līdz četras pēdas vējā plūsmā irdenāja smiltis, cietais merģelis, strādnieku saukts par gebel, izceļas ainavā. Tas ir tik saspiests kopā, ka to var kalt līdzīgi akmenim. Senie celtnieki izmantoja šā fakta priekšrocību, un izdoba galeriju un zāli ar stāvi noliektām, gandrīz vertikālām, malām. Tās bija izklātas un apjumtas ar lieliem akmens bluķiem, un ieplaka augšā piepildīta ar smiltīm: celtne toreiz pilnībā paslēpta no ārpuses. Mūsu iztīrīšanā tai bija nepieciešama tikai, lai nokļūtu dažas pēdas līdz akmenim- līdzīgs gebel, kas bija atklāts, un pēc tam sekot lejup pa izrakumiem: un izmēģinājuma šahtā, kuru mēs izrakām, nemainīgi pierādīja, ka gebel bija izkalts ļoti stāvi, ietilpinot celtni apakšā.”
No Murajas atskaites: „Tuksneša rajons sastāv no irdenām smiltīm dažu pēdu dziļumā. Zem tām ir gebel, būtībā klints. Šī klints bija izgriezta, pieļaujot Ozireona celtniecību. Smilšu slānis, kas saturēja romiešu atkritumus, nebija sacietējis.”

Arhitektūra. Lai gan katrs Jaunās valsts templis Ēģiptē ir atšķirīgs, adaptējis dieva atribūtus, lai tam kalpotu, tiem ir daudzas raksturīgas pazīmes kopējas. Piemēram, visi ir celti zemes līmenī no vienas vai divu tonnu smagiem akmeņiem un visiem gandrīz katra pieejamā telpa ir ar reljefiem un gleznojumiem. Ozirions pārkāpj šos likumus. Grīda ir izvietota 40 pēdas zem patreizējā zemes līmeņa, akmeņi, kas izmantoti tās celtniecībā, bieži vien ir 60 tonnas smagi un lielāka daļa sienu nav dekorētas.
Ozireons ir celts no masīviem granīta bluķiem, kuri savienoti bez saistvielām. Ozireons stila ziņā ir pilnīgi atšķirīgs no blakus esošā Seti I tempļa. Māris Liede esejā "Lapsenes dzēliens un Ozirisa valstība" ("Mistērija," 2007.gada marta numurs) par Ozireonu raksta: "Mazliet ieapaļie klintsbluķu sāni ar it kā rotaļīgajām, bet filigrāni precīzajām sastiprinājumu vietām ir viens pret vienu ar Andu augstkalnē pirmsvēstures drupās skatītajiem!"
Attiecībā uz tā monolīto stilu, vairākums ēģiptologu uzskata, ka Jaunās valsts arhitekti ar nolūku bija projektējuši Ozirionu arhaisku, lai tas šķistu ļoti sens. Tāda konstrukcija/dizains varētu būt piemērots sena dieva kapam. Jebkura līdzība Hefrena Ielejas templim, tādā gadījumā, varētu būt tikai tīši ieplānota.
Ozirons ir celtne, kas pilnīgi atšķiras no citām Ēģiptē. Arhitektūra visvairāk atgādina citu anomālu struktūru, Ielejas templi Sfinksas priekšā, netālu no Lielās piramīdas. Iespējams, Ozirionu bija cēlusi augsti attīstīta civilizācija (varbūt atlanti).
Dāvids Konors (David O’Connor) (2003.g.) teicis, ka Ozireons nekad pilnībā netika pabeigts. Tā celtniecību, saskaņā ar vispārpieņemtajiem uzskatiem, sācis Sets I, kaut gan ir bijuši mājieni, ka tas ir daudz vecāks. Tas esot noteikti ticis sīki izstrādāts pirms Seti I dēls Ramzess II un pēc tam Ramzesa II dēls Merenptahs, vēlāk veica papildus apdari. Seta I templis bija veidots neparastā L-formas kontūrā un ietvēra kameras rituālu izpildīšanai, dažās bija veltītas Ozīrisa kultam. Tas atdalīts no Ozireona, bet ir sakārtots rindā ar to.
D.Konors Abīdas plānā skaidri esot pierādījis saistību starp L-formas Seta I templi un Ozireonu tā aizmugurē. Apakšzemes kaļķakmens Ozireons ir taisnstūrveida, un atšķirībā no tempļa, kurā ieeja ir no ZA, ieeja ir ZR caur tuneli, kas iet no ZR uz DA, kur ieeja bija citā kompleksa perimetra sienas pusē. Tunelis sasniedz plašu priekštelpu un izstiepjas caur galeriju citā kamerā, kur tunelis, šķiet, beidzās. No priekštelpas tunelis iegūst taisnleņķa pagriezienu uz ZA, kas noved šķērsa kamerā. No turienes īsa galerija ved galvenajā struktūrā(saukta par „salu”): 20x30 metrus lielā taisnstūra platforma (cokols) veidota no granīta; tajā iecirsti divi baseini - viens taisnstūra, otrs kvadrātveida. Platformas abos galos iecirstas kāpnes. Divas kolonāžu rindas pacēlās platformas garajās malās, katrā pa piecām kolonnām. Kolonnas bija no sārtā krāsā iekrāsotiem granīta monolītiem, katra 2,5x2,5 m, apkārt mērot, 3,5 m augsta un svēra aptuveni 100 tonnas. Kolonnas balstīja tikpat masīvus granīta monolītus. Ir diezgan daudz pierādījumu, ka salas zāle bija apjumta ar monolītām plāksnēm, kaut gan ēģiptologi par to simtprocentīgi pārliecināti nav. Taisnstūra „Salas zāli” ietvēra apmēram 3 m plats kanāls, kas bija piepildīts ar ūdeni, arī divi baseini bija piepildīti ar ūdeni. Kāpnes abos platformas galos veda 3 metrus dziļi ūdenī. Kanāls simbolizējis pirmatnējos ūdeņus, bet „Salas zāle”- pirmo pauguru, kas pacēlies no šiem ūdeņiem. Kanālu kopā ar „Salas zāli” ietvēra taisnstūrveida siena no milzīgiem sarkana smilšakmens blokiem. 3 metru biezajā sienā bija 17 kameras/nišas: 6 austrumu un rietumu malās, 2 dienvidu un 3 ziemeļu. No centrālas ziemeļu sānu kameras sākās šķērsa kamera, apsegta ar jumtu un veidota no kaļķakmens, tāda pati šķērsa kamera, tikai ar bojātu jumtu, atrodas dienvidos. Visbeidzot visu būvi apņem kaļķakmens siena. Margareta Muraja (1903.g.) rakstīja par diviem attēlojumiem zālē: Ozīrisa „atdzīvināšana” ar Horu un vīraka upuris ar Merenptahu. D.Konors saka, ka kaut arī tas ticis ierosināts, ka paugurs bijis izvietots virs kambara, vienīgais faktiskais pierādījums zemes līmenī ir koku birzs.
Notiek diskusija par to, vai Ozireons ir vecāks par Seti templi un datējams ar veco valsti. Tā megalītiskais raksturs runā par labu vissenākajam senās Ēģiptes būvniecības stilam.
Dekorācijas, lai kā, no kurām daudzas pabeigtas Merenptah valdīšanas laikā, pilnībā saskan ar Jaunās valsts idejām. Tunelis bija apgleznots ar ainām un izrastiem no Vārtu grāmatas. Mazā zāle, kura iezīmē taisnleņķa pagriezienu no tuneļa Ozireona ieejas galerijā, un šķērsa kamerā, kur tā sākās pirms aizved uz galveno struktūru, abas ir izgreznotas ar astronomiskām un mitoloģiskām ainām un izrakstiem no Mirušo grāmatas. Ziemeļu galerijā bija fragmenti no apbedīšanas tekstiem, zināmiem kā „Vārtu grāmata” un Amduat. Aiz galvenās zāles atrodas gala šķērsa kamera ar velvētiem griestiem. Tas ievērojams dēļ saviem smalki kaltajiem ciļņiem ar astronomiskām ainām, par kuriem William Murnane teicis, „lielisks debesu dievietes Nutas, kuru atbalsta gaisa dievs Šu, attēlojums”. Šajā šķērsa kamerā( uz kenotafa griestiem, nevis Seti I templī, kā redakcija kļūdaini bija ierakstījusi ) atrodas klasisks izliekušās dieves Nutas attēls. Blakus tās kailajam tēlam atrodas saule un zvaigznes, ir paskaidrojošs uzraksts:
"Bieza tumsa, dievu mājoklis,
Vieta, no kuras atlido putni...
Atvērta Duatā, kas novietota ziemeļu pusē,
Ar lejasdaļu austrumos un galvu rietumos."

Henkoka Ozireona apraksts. Ūdens, ūdens, visur - tā ,šķiet, ir Ozireona tēma, kas atrodas Yaville piltuvveida bedres apakšējā daļā un to cilvēks izraka 1914.gadā. Tas ir izvietojies kādas 50 pēdas zem Seta I tempļa grīdas līmeņa, gandrīz līdz malām pilns ar ūdeni, un tuvoties var pa modernām kāpnēm, kas izliecās lejup uz dienvidaustrumiem. Nokāpjot pa šīm kāpnēm, es pagāju zem lempīgās lielo vārtu pārsedzes plātnes, kuru Naville (un Strabons) bija aprakstījis un šķērsoju šauro koka pamatnes tiltu- turklāt mūsdienu- , kas noveda mani līdz lielam smilšakmens cokolam.
Apmēram 80 pēdu garumā un 40 pēdu platumā, šo cokolu veidoja milzīgi bruģēšanas bloki un bija viscaur apņemts ar ūdeni. Divi baseini, viens taisnstūra un otrs kvadrāta, krustoja cokolā pa centru tā garo asi un arī gala kāpnes, kas veda aptuveni 12 pēdu dziļumā zem ūdens līmeņa. Cokols arī atbalstīja divas masīvas kolonādes, kuras Naville pieminējis savā atskaitē, no kurām katra sastāvēja no pieciem sārtā krāsā krāsotiem granīta monolītiem, apmēram astoņas pēdas kvadrātā(8 pēdas x 8 pēdas), 12 pēdas augstiem un vedēji 100 tonnas smagiem. Šo milzīgo kolonnu augšas bija aptvertas ar granīta pārsedzēm un tas bija pierādījums, ka visa celtne reiz bija apjumta viscaur ar pat lielu monolītu plātņu rindu.
Ieguvis pamatīgu Ozireona struktūras izpratni, es pārliecinājos par tās noderīgumu, paceļot pašam tieši virs tā savas gara acīs, tā, ka es varēju skatīties lejup uz to. Šis vingrinājums palīdzēja pie oriģinālo griestu trūkuma, kas veidoja to nolaideni, pārredzot visu celtni plānā. Noderīgs bija arī fakts, ka ūdens tad sūcies augstāk, piepildot visus celtnes baseinus, kameras un kanālus, dažu collu dziļumā zem centrālā cokola malas, tā kā, sākotnējie projektēji bija acīmredzot paredzējuši, tam vajadzēja.
Skatoties uz leju šādā veidā, tas bija tieši acīm redzams, ka cokols veido taisnstūra salu, kas bija apņemta no visām četrām pusēm ar ūdens piepildītu grāvi, apmēram 10 pēdas platu. Grāvi ietvēra milzīga taisnstūra iežogojoša siena, ne mazāk kā 20 pēdu bieza, veidota no ļoti lieliem sarkana smilšakmens blokiem, izvietotiem daudzstūra- atjautīga uzdevuma veidā.
Milzīgajā šās sienas biezumā ir novietotas 17 kameras, kuras pieminētas Naville ziņojumā. Sešas atrodas austrumos, sešas rietumos, divas dienvidos un trīs ziemeļos. Aiz centrālās, no trim ziemeļu kamerām, atrodas garā šķērsa kamera, apsegta ar jumtu un veidota no kaļķakmens. Līdzīga šķērsa kamera, arī no kaļķakmens, bet vairs ne ar neskartu jumtu, atrodas tieši lielo vārtu dienvidos. Beidzot, visa celtne bija ārējās kaļķakmens sienas apņemta, tādā veidā pabeidzot iekšpusē esošo taisnstūru secību, tas ir, no ārpuses, siena, siena, grāvis, cokols.

Salas zāles milzīgie pilāri. Desmit pilāri, katrā rindā pa pieci, ir no sārtā krāsā iekrāsotiem granīta monolītiem. Katrs pilārs ir 2,096 m² un 4,19 ²m augsts. Citur minētas šādas dimensijas: 2,6 m², vai arī šādi izmēri: 2,4 m² x tikai virs 3, 5m augstas). Katra akmens monolīta izmēri tāpēc varētu būt novērtējami starp (2,096 x 2,096 x 4,16 = 18,4 m³), un (2, 5 x 2, 5 x 3,5 = 21, 87 m³). Šo pilāru vidējais svars tiek lēsts starp 49,68 tonnām un 59 tonnām. Henkoks raksta, ka to svars varētu pat sasniegt 100 tonnas.

Ozireona orientācija. Ozireons ir orientēts uz austrumiem no ziemeļiem. Pēc Henkoka domām šāda orientācija nevar būt nejauša. Līdzīgi orientēts ir Nāves ceļš Teotivakānā Meksikā - uz austrumiem no ziemeļiem. Ko gan tas varētu nozīmēt? Šim jautājumam pievērsīsimies kāda no citām esejām.

Ozireons un Ielejas templis - vai tās ir viena vecuma būves? Tāds apgalvojums patiešām eksistē. Ozireons un Ielejas templis Gīza esot vienāda vecuma. Tur ir dažādi faktori, kas norāda, ka šis varētu būt gadījums, kurā Ozireonu varētu uzskatīt par ceturtās dinastijas būvi(mēs gan šo apgalvojumu apšaubām un domājam, ka būve ir senākas, zudušas civilizācijas radīta, kas uzplaukusi laikā, kad Nīlas ielejā valdīja mitrs, lietains klimats). Piemēram, šajā būvē redzamas vairākas nozīmīgas arhitektūras atšķirības no Seti tempļa un šā iemesla dēļ uzskatāms par daudz senāku. Tāpat Ozireonā ir redzamas vairākas līdzības ar Ielejas templi Gīza, kas arī atzīta par agrīno dinastiju būvi. Ir vērts pētīt ideju, ka Ozireonam un Ielejas templim ir kopēji motīvi uzbūvē:
· Abām būvēm(Ozireonam un Ielejas templim)ir līdzīga konstrukcija un āriene. Abas celtnes veidotas no milzīgiem, neizrotātiem un pārsedzes pilāriem. Divas rindas iet pa garajām malām ar pieciem pilāriem katrā, veidojot galveno telpu. Abas celtnes bija aizklātas un abas bija saistītas ar Nīlu. Ozireonam ir 17 kameras, kas iet gar sienām, tajā pašā laikā Ielejas templim ir 17 ligzdas statujām. Naville, kurš veica izrakumus būvlaukumā 1913.- 1914. gadā, atzina līdzības starp Hafres Ielejas templi Gīza un Ozireonu un secināja, ka tās ir no tās paša Vecās valsts laikmeta(kaut gan mūsuprāt, abas celtnes ir daudz senākas par veco valsti).

· Abām būvēm ir redzama tā pati specifiskā mūrējuma tehnika.
· Ozireons ir saistīts ar Ozīrisu, un Ielejas templis - ar Izīdu, viņa dzīvesbiedri un māsu, kā pierāda invertarizācijas stela, ko 1850. gadā uzgāja Augusts Mariets. Saistībā ar Izīdu šajā stelā, sevišķi interesanta šķiet, apliecinot agrīno dinastiju Augšēgiptēs un Lejasēģiptes apvienošanās vēsturi un pirmatnējo ēģiptiešu mītu par Ozīrisu un Izīdu, šo tempļu saistība. Šie tempļi ir līdzīgi, kamēr stingri ievēro Ozīrisa/ Izīdas mīta tēmu. Ozireons ir veltīts Ozīrisam un Ielejas templis- Izīdai, viņa sievai un māsai. Gīzas piramīdas pamatā ir orientētas uz pavasara un rudens ekvinokciju, turpretīm lielie tempļi Ēģiptes dienvidos, tādi kā Karnakas, Denderas un Seti templis[Ozireons], ir orientēti uz saulgriežiem. Simboliskais apvienošanas akts bija saistīt ne tikai ar Ēģiptes fiziskajām robežām, bet arī ar Saules gadu.

Teorijas. Viena no pirmajām teorijām par Ozireonu bija tāda, ka tas bija slavenā aizvēsturiskā ķēniņa Ozīrisa kaps, kura eksistence iepriekš tika noraidīta kā tīra fantāzija. Tas, šķiet, ieguva loģisku nozīmi, kopš Ozireons tika atklāts Abidā, kas tūkstošiem gadu bija pielūgta kā Ozīrisa kapa vieta, kaut gan nekāds leģendārā faraona kaps tur netika atrasts. Tā, pirmais ticamais izskaidrojums, ka arheologi bija maldījušies par dižākā faraona Ēģiptes vēsturē, leģendārā Ozīrisa kapu. Šī romantiskā pirmo Ozireona atracēju ierosinātā teorija ātri vien tika noraidīta akadēmiski piesardzīgo ēģiptologu kopienā. Tie nāca klajā ar savu pašu teoriju, ka Seti I bijis Ozireona celtnieks, un rīkojās, lai atbalstītu savu tēzi, atklājot faraona kartušu gaitenī, kas savienoja Ozireonu ar mirušo kapliču. Arvien kopš tā laika Seti I tiek daudzināts par Ozireona celtnieku un ja arī templim bijusi kāda saistība ar Ozīrisu, tā ir uzskatāma tikai un vienīgi par simbolisku.
Muraja uzskatīja, ka Ozireons „...bija celtne Ozīrisa godināšanai un mistēriju svētkiem.”
Kādas slepenas ceremonijas notika šajās dīvainajos apakšzemes telpās? Ozīriss bija atdzimšanas dievs- iespējams šeit katru pavasari norisinājās auglības ceremonijas.
Vai tā varētu būt bijusi sena, zudusi civilizācija, kas izkala klinti un uzcēla Ozireonu?
Naville izvirzīja teoriju, ka Ozireons bija milzīgs rezervuārs, kurā tika uzkrāts ūdens Nīlas plūdu laikā.

Citas interpretācijas par Ozireonu. Daži autori domā, piemēram, William Murnane, ka tas simbolizē viltus kapu(vai kenotāfu), arī kā Ozīrisa kapa attēlojumu, vai arī kā idealizētu valdnieka Seta I kapu Ozīrisa formā. Baines un Malek apraksta to vienkārši kā Seti I kenotāfu. Plānojums un apdare noteikti ir saskanīgs ar kapeņu dizainu, kaut gan vispārējais stils atšķiras no Jaunās valsts valdnieku kapeņu modeļu pamata.

Interesanti! Ozireona mazāka kapeņu versija uzieta Tēbās kā Mina kapeņu daļa, lasīt - šeit.

Post criptum: Tā nu pēc nelielas izmeklēšanas ir tapis īss pārskats par tādu noslēpumainu senās Ēģiptes celtni kā Ozireons. Jo atšķirībā no Gīzas piramīdām, Džosera piramīdas un Valdnieku ielejas Rietumtēbās par Ozireonu latviskajā tīmekļa telpā tikpat kā nekas nav atrodams. Nu šīs robs mazāk vai vairāk būs aizpildīts. Viens jauns šķirklis alieņu elektroniskajā enciklopēdijā kārtējo reizi ir aizpildīts. 

Saites.
Ozīriss.