Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Overtona logs

Manipulāciju sistēma - iespēju logs, ar kura palīdzību cilvēku apziņā iedēsta un padara par pieņemamiem iepriekš nepieņemamus un pretdabiskus uzskatus.

Šo polittehnoloģiju aprakstījis amerikāņu sociologs Dž.P.Overtons. Ar to soli pa solim var mainīt sabiedrības attieksmi pret tās pamatprincipiem - t.s. Overona logu.

Šai "logā" ietilpst tādu politisko ideju loks, ko sabiedrība tobrīd uzskata par pieņemamu. Politiķiem tas jāievēro,lai tos neapsūdzētu ekstrēmismā. pamazām notiek "loga" pārbīde, taču tā notiek nevis pamatojoties uz politiķu idejām, bet gan tad, kad idejas jau ir mainījušas sabiedrību, kas balso par politiķiem.

Dž.P.Overtons nosacījis šo pārmaiņu secīgās stadijas:
  1.  No neiedomājamā uz radikālo. Šīs stadijas mērķis ir noņemt parādībai apspriešanas aizliegumu, paust par šo parādību pēc iespējas plašākam cilvēku lokam, diskusijas par to pārvērst par ierastu lietu un piešķirt tām svarīgumu. Diskusijas vēlamas organizēt tā, lai nepieļautu pārliecīgu oponentu klātbūtni, tos vēlams diskreditēt.
  2.  No radikālā uz pieņemamo. Jēdzienu aizstāšana, arī ar "jaunvalodas" palīdzību, t.i. emocionāli nepieņemamus terminus nomaina uz emocionāli neitraliem, lai arī bieži pavisam bezjēdzīgiem. Piemērs: termins "homofobija."
  3.  No pieņemamā uz saprātīgo. Ievieš ideju par aplūkojamās idejas dabiskumu.
  4.  No saprātīgā uz populāro. Sabiedrībā iedzīvina viedokli, par aplūkojamās parādības it kā esošo plašo izplatību. Piemērs: homoseksualitāte piemītot turpat vai 10 % sabiedrības, lai gan patiesībā tā ir krietniu zem 1%.
  5.  No populārā uz politisko. Parādību padara par politiski svarīgu jautājumu. 

Politehnologi šādā veidā vairākās pakāpēs sabiedrībā normalizē sākotnēji kategoriski nepieņemamas izmaiņas. Šīs sabiedrībai pilnīgi nepieņemamās idejas tiek izvilktas no sociālās izgāztuves, nomazgātas un iestrādātas valstu tiesību aktos.

Labs piemērs Overtona logu pielietošanai ir homoseksualitātes un citu fizioloģiski psihisko noviržu normalizācija Rietumvalstīs.

Saites.
Kultūrmarksisms un kultūrmarksisti.