Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Orion, kosmosa kuģi

NASA kosmisko kuģu sērija.

Nesējraķete. Delta IV Heavy tipa. Nogādās kosmosa kuģo orbītā. Darbosies ar šķidrā ūdeņraža un skābekļa degvielu. Vispirms atdalīsies sānu daļas, pēc tam centrālā daļa atbrīvosies no kravas.

Apkalpes modulis varēs uzņemt 4 astronautu apkalpi un veikt līdz pat 7 mēnešu ilgu lidojumu.

Atbalsta modulis. To veido Eiropas kosmosa aģentūra. Aprīkota ar sistēmām, kas nodrošinās kosmosa kuģa kustību, elektrības ražošanu, temperatūras kontroli, apgādās astronautus ar ūdeni un skābekli. Darbosies līdz brīdim, kad kuģis atgriezīsies Zemes atmosfērā, atdaloties no apkalpes moduļa.

Vēsture. Jaunie NASA kuģi, kas paredzēti uzbūvēt līdz 2014.gadam, sakarā ar to, ka atspoļu tipa kuģi beiguši savu eksistenci. Tie varēšot pārvadāt 4–6 apkalpes locekļus.Plānots, ka 2017.gadā kuģis bez apkalpes aizlidos līdz Mēnesim, bet atgriešanās Zemes atmosfērā notiks ar visu laiku lielāko ātrumu - 32 000 km/st.
Pēc 2020.gada 2 astronautu apkalpe dosies lidojumā, lai sasniegtu asteroīdu, kas nonācis Mēness orbītā.
2022.gada 16.novembrī Orion misijas Artemis I ietvaros startēja no Zemes uz Mēnesi ar supersmagās nesējraķetes SLS palīdzību. Kuģis tika nosūtīts ar trim manekeniem uz borta. 21.novembrī kuģis Orion pārlidoja Mēness virsmu tikai 130 km augstumā, veicot dzinēja caurdedzi. NASA šo manevru atainoja tiešā translācijā, kas pārtraucās, kad kuģis aizlidoja Mēness otrā pusē un vairs nepienāca signāls. Aparāts veica neieciešamo manevru bez sakariem ar Zemi. Pēc 4 dienām Orion tika izvests attālinātā orbītā ap Mēnesi, pirms tas devās atceļā uz Zemi.
Ja misija norisināsies veiksmīgi, tad misijas Artemis II laikā 2024.gadā ceļā dosies jau pilotējams Orion kuģis, bet 2025.gadā tiek plānota cilvēku izsēdināšana uz Mēness.