Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pleskavas Pečoru klosteris

Krieviski - Псково-Печерский монастырь.
Klosteris Pleskavā.

Vēsture. Klosteri Maskavijā bija labi nocietināti un veica aizsardzības funkcijas, tāds bija arī Pečoru klosteris. Tas dibināts XV gs. beigās, 1473.gadā tika iesvētīta Svētā Uspenskas pazemes baznīca.
XVI gs. vidū to apjoza ar akmens sienu. 
1581.gada augustā pie Pleskavas nonāca Polijas karaļa Stefana Batorija armija, kas Pleskavu turēja aplenkumā. Iesākumā Batorijs nemaz netaisījās uzkavēties pie pilsētas. Tomēr septembra sākumā poļi, leiši, vācieši un ungāri devās triecienā, tas tika atsists un ielenktie pat devās pretusbrukumā. Pirmajās rindās bija mūki ar svētbildēm. Tur bija Pečoras klostera kelāris Arsēnijs (Арсений), Snetogoras klostera mantzinis Jona Naumovs (Иона Наумов) un igumēns Martīrijs (Мартирий).
Garnizons un Pleskavas iedzīvotāji atsita daudzos ielencēju uzbrukumus. Poļi un leiši iespēja sagrābt tikai vairākus piepilsētas klosterus, bet 1582.gadā poļu karaļa algotņu vienība, ko komandēja dānis Georgs Fārensbeks, ieradās pie Pečoras klostera. Tas bija labi nocietināts, tomēr te atradās tikai 200 strēļu. Garnizonam palīgā nāca klostera mūki un visi kopā 2 nedēļas atsita visus poļu mēģinājumus ielauzties klosterī. Aculiecinieki stāstīja, ka "mūki izrāda brīnumainu drosmi un stipri sit vāciešus." Galu galā algotņu vienība atkāpās un 1582.gada janvārī starp Maskaviju un Poliju tika noslēgts miers.
Juku laikā klosteri ne reizi vien mēģināja sagrābt poļi, leiši un zviedri. 
Ziemeļu kara laikā klosteri aplenca zviedru karaļa Kārļa XII karaspēks. Tā arī neviens to ieņemt nespēja.

Saites.
Pleskava.