Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pompejs Lielais, Gnejs (106.-48.g.pmē.)

Pompeus Magnus jeb Gnejs Pompejs Lielais.
Senās Romas militārais un politiskais darbinieks.

Radniecība. Tēvs - Gn.
Dēls - Seksts Pompejs.

Dzīvesgājums. Romiešu karavadonis Spānijā.
Sullas sabiedrotais. 
Piedalījies kaujā pie Sakripontas 82.g.pmē.
82.g.pmē., kad Sulla bija jau sagrābis Itāliju, Gneju Papīriju Karbonu sagrāba Gnejs Pompejs un sodīja ar nāvi Sicīlijā.
75.g.pmē. viņa komandētie leģioni sagrāva Valensiju.
70.gadā konsuls kopā ar Krasu. Kopumā par konsulu bijis 3 reizes - 70., 55. un 52.g.pmē.
Spartaka sacelšanās laikā 71.g.pmē. ieradās ar leģioniem Itālijā un paspēja tieši uz sakautās vergu armijas atlieku iznīcināšanu.

Karš pret Bospora valsti. Komandēja romiešu karaspēku Trešajā karā (74.-63.g.pmē.) pret Mitridātu VI Eipatoru un 66.g.pmē. sakāva to kaujā pie Nikopoles.

64.g.pmē. romiešu karavadonis Pompejs iekaroja Sīriju un Palestīnu. No tā laika ir leģenda, ka Pompejs iegājis Jeruzalemes svētnīcā, ko gan citticībniekiem bijis liegts darīt. Tomēr viņš bija uzvarētājs un neviens to nevarēja atturēt. Iegāja un konstatēja, ka tur nekā nav. No šejienes cēlušās divainas baumas, ka jūdi ir ateisti.

Triumvirātā. 60.g.pmē. Pompejs, Cēzars un Krass noslēdza vienošanos par 1.triumvirātu. Saskaņā ar to uz 5 gadiem saņēma pārvaldīšanā Spāniju.

Karš pret Cēzaru. Tikmēr Cēzars iebruka Itālijā, bet Cēzara znotam Gnejam Pompejam uzticēja komandēt senāta karaspēku pret Cēzara tīkojumiem - Pompejs devās uz Grieķiju. Senātam karaspēka bija vairāk, taču tas bija ģeogrāfiski izkliedēts. Cēzars rīkojās ļoti ātri un Pompejs nepaspēja organizēt Romas aizsardzību un steigā aizbrauca uz Balkānu pussalu. Daļa vergturu un nabadzīgo ļaužu nostājās Cēzara pusē, domādami, ka tas uzlabos viņu stāvokli. Gandrīz nesastapdams pretestību, Cēzars ieņēma Romu un visu Itāliju.
Tikām Pompejs Balkānu pussalā savāca lielu armiju. Cēzara leģioni pārcēlās uz turieni un pilnīgi sakāva to 48.g.pmē. kaujā pie Farsalas. Pompejs bēga uz Ēģipti, taču viņu visai drīz nogalināja. 

Saites.
Senā Roma (753.g.pmē. - 479.g.mē.).
Senās Romas konsuli (509.g.pmē.-337g.mē.).