Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Purūvass

Raksturojums. Purūvass (senindiešu purūvas), pēc hindu mitoloģijas bija pirmais Mēness dinastijas valdnieks.

Radniecība. Purūvass bija Ilas un Budhas dēls.
Urvašī vīrs.
Dēls - Ājuss.

Avoti. Mīts par Purūvasu un Urvašī ir atrodams „Rigvēdā.” Tas sīki ir izklāstīts „Šatapathabrāhmanā un citās purānās. Mītu par Purūvasu apstrādājis Kalidasa drāmā „Vikramorvaši” - „ Ar vīrišķību iegūtā Urvašī.”

Biogrāfija. Urvašī iemīlējās Purūvasu un sāka dzīvot kopā ar viņu uz zemes. Tikai Urvašī nedrīkstēja Purūvasu redzēt kailu (nav īsti skaidrs, kāpēc nedrīkstēja?).
Gandharvām laikam nav bijis pa prātam, ka dieviete iemīlējusies mirstīgā cilvēkā. Viņi bija norūpējušies par to, ka Urvašī paliek pārāk ilgi starp cilvēkiem, tādēļ tika nolemts viņu šķirt no Purūvasu.
Gandharvi to panāca šādi. Viņi nakts vidū nolaupīja divus jēriņus, kas bija piesieti pie Urvaši gultas. Kad Purūvass metās ķert zagļus, gandharvas raidīja zibeni un tā gaismā Urvašī ieraudzīja Purūvasu kailu. Tanī pašā brīdī Urvašī pazuda.
Purūvass pa visu pasauli meklēja savu sievu. Tā klejodams nonāca pie kāda ezera, kur gulbju veidolā peldējās apsaras. Purūvassapsaru vidū atpazina Urvašī un lūdza viņu atgriezties pie viņa. Sākumā Urvašī atteica, bet tad pārdomāja un uzaicināja Purūvasu atnākt pie ezera tieši pēc gada, kad viņai un Purūvasu piedzims dēls- nākamais valdnieks Ājusa.
Pēc gada Purūvass satikās ar Urvašī pie tā paša ezera. UrvašīPurūvasam ieteica palūgt gandharvām velti- padarīt viņu par gandharvu. Purūvass darīja kā bija ieteikusi Urvašī. Gandharvas Purūvasam iedeva ogļu pannu ar svēto uguni, uz kuras viņam vajadzēja upurēt, lai kļūtu par gandharvu radu. Taču Purūvass ogļu pannu pazaudēja. Viņam vajadzēja uguni iegūt no jauna. Purūvass uguni ieguva rīvējot vienu pret otru divus dēlīšus, kas bija izgatavoti no vīģeskoka (ašvathas koks).
Uz šās uguns upurējot, Purūvass ieguva gandharvu iedabu un viņš varēja būt kopā ar Urvašī.
Eposs „Mahābhārata” vēsta, ka Purūvass bija pirmais mirstīgais, kurš ieviesa trīs svētās uguns veidus: mājas rituāliem, upurēšanai un ziedošanai.

Saites.
Mēness dinastija.
Hindu mitoloģija.