Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Platovs, Matvejs (1751.-1818.g.)

Krieviski - Матвей Иванович Платов.
Krievu militārais darbinieks, Donas Kazaku karaspēka atamans.

Dzīvesgājums. Kavalērijas ģenerālis no 1809.gada, grāfs.
Karaspēka staršinas dēls.
Piedalījies krievu-turku karā (1787.-1791.g.).
1797.gadā Pēvels I viņu atvaļināja un izsūtīja uz Kostromu, pēc tam ieslodzīts Petropavlovskas cietoksnī.
Donas Kazaku karaspēks izvēleja viņu par atamanu.

Napoleona I Krievijas karagājiena laikā (1812.g.). Karā pret Napoleonu 1812.gadā komandēja Donas Kazaku korpusu., kas intensīvi karoja ar Napoleona I karaspēku. Franču iebrukuma sākumā Platova kazakiem bija pavēlēts segt 2.krievu armijas atkāpšanos, kuru komandēja kņazs Bagrations (bija ļoti labās attiecībās ar Platovu). Sadursmes ar uzbrūkošajiem frančiem sekoja viena otrai, un visai bieži Platova kazaki no tām iznāca kā uzvarētāji.
Krievu armijas virspavēlnieks Barklajs de Tolli pēc Smoļenskas kaujas 1812.gada augustā pavēlēja M.Platovu izraidīt no aktīvās armijas. Savu lēmumu vēstulē ķeizaram Aleksandram I viņš pamatoja ar to, ka Platovam raksturā nepietiekot cēlsirdības, lai komandētu kazakus. Viņš atamanu apsūdzēja bezdarbībā un žēojās, ka pie tā jāsūta savi adjutanti, kam jāseko tam, lai Platovs savlaicīgi izpildītu virspavēlnieka pavēles. Tomēr dzejnieks Deņiss Davidovs (Денис Давыдов) nosauc citu iemeslu - kādā militāro norišu brīdī Platovs sācis "briesmīgi dzert" ("ужасно пить"). Ģenerāļi jermolovs un Bagrations kādu laiku varējuši viņu valdīt, barojot ar stāstiem par drīzu grāfa titula piešķiršanu. Bet, noguris no gaidīšanas, Platovs arī sācis žūpot.
Tomēr drīzi pats Barklajs de Tolli ticis noņemts no virspavēlnieka amata un viņa vietā nozīmēts Kutuzovs. Tādejādi Platovs turpināja komandēt kazakus. 1812.gadā viņš tomēr arī saņēmis grāfa titulu.
Piedalījies Borodinas kaujā, kopā ar F.Uvarovu uzbruka Napoleona I armijas aizmugurei.

Apglabāts Novočerkasā.

Saites.
Napoleona I Krievijas karagājiens (1812.g.).