Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Podžiokola

Poggio Colla.
Viena no seno etrusku pilsētām Etrūrijā, mūsdienu Toskānā.

Atrašanās vieta. Podžiokolas drupas atrodas netālu no Vičijas (Vicchio) pilsētas, Florences provincē, Toskānā, Itālijā.

Vēsture. Arheoloģiskie izrakumi liecina, ka etruski pilsētu apdzīvoja jau no VII gs.pmē. līdz pat II gs.pmē., kad to sagrāva romieši.

Izpēte. Pirmie arheoloģiskie izrakumi etrusku pilsētas Podžiokolas drupās norisinājās laikā no 1968.-1972. gadam, Francesko Nicosia vadībā.
Kopš 1995.gada Podžiokolas izpēte norisinās Dienvidu Metodistu universitātes un Pensilvānijas universitātes (ASV) finansētā Valley Archaeological Project ietvaros, arheologu Gregorija Vardena (Gregory Warden) un Maikla Tomasa (Michael Thomas) vadībā.
Divdesmit izrakumu sezonu izrakumu gaitā arheologi pilsētā atraka nocietinātu sienu, nekropoli un monumentālas, iespējams, tempļa būves drupas. Atrastie priekšmeti, piemēram, zelta rotaslietas un monētas, kā arī darbnīcas, cepļi, keramika un mājas, stāsta gan par etrusku reliģiju, gan elites un vienkāršas tautas ikdienu laikā no VII gs.pmē. līdz II gs.pmē.

Atradumi.
Garākais etrusku uzraksts. 2016.gada sākumā, atsedzot tempļa pamatus, arheologi tur atrada iebūvētu 1,2 m garu, 0,6 m platu un 227 kg smagu smilšakmens plāksni. Uz tās bija iekalts garš uzraksts etrusku valodā. Lai gan plāksni arheologi atrada iemūrētu tempļa sienas pamatos, kādreiz, domājams, tā bija izstādīta visiem redzamā vietā kā iespaidīgs un monumentāls varas simbols.
Uzraksts sastāv vismaz no 120 zīmēm. Uzraksts ir garākais akmenī iekaltais etrusku teksts, kāds līdz šim ir atrasts. Tas ierindojas arī starp trim garākajiem seno etrusku sakrālajiem tekstiem, kas saglabājušies līdz mūsdienām.

Raksti.
Atrasta stēla ar šobrīd garāko akmenī kalto etrusku uzrakstu.

Saites.
Etrusku kultūras centri.