Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pandas

Atšķirībā no citām lāču sugām pandas ir veģetārietes - 99% pandu uztura sastāda bambusa dzinumi. Bez tam pandām ir dzīvnieku pasaulē unikāls melnbalts kažoks, kura dēļ tās atpazīt spēj pat bērni visā pasaulē.

Vēsture. Pat viņu dabiskajā vidē Ķīnā par pandām uzzināja tikai XX gadsimtā. Baumu līmenī klīda ziņas par dīvainu „baltu lāci,” kas atrasts Ķīnas kalnos. Līdz 1869.gadam panda tika uzskatīta par mītu – franču misionārs Armands Deivids sūtīja ādas paraugu no pandas, ko bija nomedījis. Tikai tad zinātnieki apstiprināja, ka pandas patiešām ir reāli dzīvnieki un tās nav izdomājums.
Tikai 1916.gadā lielās pandas varēja apskatīt arī eiropieši – vācu zoologs Hugo Veigolds iegādājās pandu un izlika to apskatei.
ASV pirmās pandas no Ķīnas nonāca tikai pēc tam, kad prezidents R.Niksons normalizēja attiecības ar Ķīnu 1972.gadā. Apmēram tāpat tikai pēc attiecību normalizācijas pandas nonāca arī Kanādā un Francijā. 2018.gadā Ķīna pandas aizdeva Somijai sakarā ar tās valsts pastāvēšanas simtgadi. Tā šī parādība ieguvusi "pandu diplomātijas" nosaukumu. 

Apraksts. Lielās pandas Ķīnā ir zināmas arī ar nosaukumu lielais lāču kaķis. Šis nosaukums radies tāpēc, ka pandām ir vertikālas zīlītes tāpat kā kaķiem un tas nav raksturīgs nevienai citai lāču sugai. Agrāk pandas tika uzskatītas arī par milzīgiem, attāliem jenotu radiniekiem, taču DNS testi pierādīja to, kas jau bija skaidrs no paša sākuma – pandas patiešām tiešām ir parasti lāču ģimenes locekļi.

Raksti.
Kāpēc pandas ir melnbaltas?


Saites.
Lāču ģints.