Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Plūškoki

Dažu šķirņu plūškoki sasniedz pat 5 m garumu, krūmi ir kupli.

Melnais plūškoks. Sambucus nigra
Izcelsme. Tie cēlušies savvaļā, izplatīts Eiropas dienviddaļā, Ziemeļāfrikā, Dienvidamerikā un Āzijā. No dažādām savvaļas formām ir atlasīti dažādi kloni un izveidotas lielogu šķirnes ar dažādām īpašībām un prasībām uz augšanas apstākļiem. Kopumā plūškoks nav prasīgs, tas aug gana strauji un ir ražīgs.
Ziedēšanas laiks ir no maija līdz pat jūlijam, bet ogas ienākas augusta beigās. Tās ir gatavas ēšanai tad, kad ir pilnībā nogatavojušās un ir violeti melnas. Apēdot nnegatavas, var saindēties.
Plūškoka ogas ir melnas, tās sakārtotas ķekaros, kuru izmērs un lielums ir atkarīgs no šķirnes. Ogas ir sulīgas un saldas, ienākas vienmērīgi. Tās ir piemērotas sulām, marmelādei un iecienītas arī ārstniecībai.
Ziedus un augļus izmanto kulinārijā. No ziediem gatavo ļoti aromātiskus un gardus sīrupus.
Ārstniecībā lieto ne tikai plūškoka ogu līdzekļus, bet arī ziedu tējas un uzlējumus. Valsts botāniskajā dārzā aug plūškoku kloni, kas iegūti no savvaļas augiem, turienes šķirns "Pirts plūškoks" esot īpaši piemērota tieši tējām, jo ziedi ir lieli un aromātiski. Ziedu sastāvā ir organiskās skābes, ēteriskās eļļas, miecvielas, gļotvielas. Augļos daudz C vitamīna, karotīnu u.c. vērtīgu vielu. Gan ziedi, gan ogas ir noderīgas imunitātes stiprināšanai, palīdz pret bronhītu, gripas gadījumos. 
Patīk augt saulainās vietās ar mitru, trūdvielām bagātu augsni, ar sārmainu vai neitrālu reakciju, taču augs pacietīs arī nelielu skābumu.

Melnais plūškoks. Savvaļā sastopams Eiropas DR reģionos. Latvijā selekcionētas vairākas melnā plūškoka šķirnes - tās ir aukstumizturīgākas. Izturīgs peret kaitēkļiem un slimībām, tomēr vārīgs pret aukstumu un slapjumu. Vislabāk jutas saulainā vietā, mitrā, trūdvielām bagātā un irdenā augsnē ar sārmainu vai neitrālu Ph.
No tā ievāc gan ziedus, gan augļus, kas izlavēti ar savām ārstnieciskajām īpašībām. Plūškoka augļi ir lieliski antioksidanti un imunitāti stiprinošs līdzeklis.
Plūškoks zied maijā un jūnijā - tas ir piemērotākais laiks ziedu ievākšanai. Ziedi ir ļoti aromātiski - salda un medaina smarža. Ziedus uzmanīgi nogriež un labi vēdinātā, ēnainā telpā izkaltē. Ziedi sapas ar melisu, kumelītēm. Arī no ziediem iespējams pagatavot sīrupu, kas lieliski noder vasarā atspirdzinosos dzērienos.
Augļi ienākas augusta otrajā pusē, septembrī. Tie ir gatavi tad, kad viss čemuriņš ir vienādi melni violets. No ogām var spiest sulu, gatavot sīrupu, vārīt ievārījumu, kā arī kaltēt. Plūškoka ogas ievārījumos var kombinēt ar jebkurām citām, kas šķiet saderīgas garšas ziņā. 

Sarkanais plūškoks. Latvijā sastopams bieži. Tikai un vienīgi dekoratīvs augs, jo tā sarkanās ogas ir indīgas - tās nekādā gadījumā nevar izmantot ne kulinārijā, ne tautas medicīnā.