Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pupuķis

Upupa epops.
Latvieši dēvē arī par "Bada dzeguzi," jo tas dzīvo pārsvarā smilšainos piejūras apgabalos un no zemnieka viedokļa nabadzīgās vietās bez ražas.

Vēsture. Kopš 2008.gada pupuķis ir Izraēlas nacionālais putns, kur to sauc par duhifatu.
Latvijas Ornitologu biedrība šo putnu izraudzīja par 2014.gada putnu Latvijā.

Apraksts. Putna apspalvojums ir rūsganbrūns. Spārni ir melnbalti raibi, aste melna ar baltu šķērssvītru. Putnam ir krāšņš cekuls, ko veido rūsganas spalvas ar melniem galiem. Tas lielāko daļu laika ir saglausts uz aizmuguri un pacelts tiek tikai uztraukuma gadījumā.
Putna ķermeņa garums ir 25-32 cm, spārnu plētums 44-48 cm, svars 46-89 g.
Viņam ir garš un smails knābis melnā krāsā, bet pie pamatnes dzeltenbrūns. Putns ļoti labi lido un viņa lidojums atgādina tauriņa plivināšanos.

Nospiedums kultūrā. 
Latvijas Nacionālās bibliotēkas simtgades simbols. Tā košais zīmējums ņemts no Vidzemes ārsta Ernsta Vilhelma Drimpelmana un Vilhelma Kristiāna Frībes nepabeigtā darba vairākās burtnīcās (1806.-1814.g.) par Krievijas Austrumbaltijas provinču dabu - Ernst Wilhelm von Dru:mpelmann; Wilhelm Christian Friebe, "Getreue Abbildungen und naturhistorische Beschreibung des Thierreichs aus den no:rdlichen Provinzen Ruslands, vorzu:glich Liefland, Ehstland und Curland betreffend."