Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pābo, Svante

Zviedriski - Svante Pääbo.
Zviedru biologs, nodarbojas ar pirmo cilvēku un hominīdu ģenētiskā materiāla izpēti.

Dzīvesgājums. 1985.gadā viņš pirmais izdalīja ģenētisko materiālu no mūmijām.

2006.gadā viņš paziņoja par plāniem pilnībā atšifrēt neandertālieša genomu, bet 2010.gada maijā šī darba rezultāti tika publicēti žurnālā Science.
2010.gada maijā S.Pābo vadītā grupa atklāja jauna hominīda eksistenci - Deņisovas cilvēku. Šādu secinājumu varēja izdarīt pēc Deņisova alā (Altajs) uzietā kaula fragmenta DNS izpētes.
2016.gadā S.Pābo grupa publicēja darbu, kurā, pēc gandrīz pēc 2000 cilvēku genomu salīdzinošas analīzes, secināts, ka bijušas vismaz 3 epizodes, kad neandertāliešu krustojušies ar dažādām Homo Sapiens grupām.
2022.gada 3.oktobrī viņu nosauca kā Nobeļa prēmijas laureātu fizioloģijā un medicīnā - "par atklājumiem, kas skar izmirušus hominīdus un cilvēka evolūciju." Pateicoties saviem novatoriskajiem pētījumoem, S.Pābo izdevās sekvenēt neandertālieša genomu un konstatēts, ka neandertāliešu gēni nodoti Homo sapiens pēc to atmigrēšanas no Āfrikas apmēram pirms 70 000 gadu. Šo seno gēnu nodošanai ir liela fizioloģiska nozīme, piemēram, tā ietekmē to, kā imūnsistēma reaģē uz infekciju.

Saites.
Neandertālieši.
Ģenētika un ģenētiķi.