Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Planētas

Planeta - latīņu val.
Planetes - "klejojošais" (grieķu val.).

Tumšs debesu ķermenis, kas saņem gaismu un siltumu no zvaigznes, kā arī riņķo ap to pa eliptisku orbītu.

Atstarojot zvaigznes gaismu, planēta pie naksnīgajām debesīm izskatās pēc zvaigznes, kas pastāvīgi pārvietojas ("klejo") starp "nekustīgajām" zvaigznēm.

Mūsu Saules sistēmā ar neapbruņotu aci var saskatīt pirmās 5 planētas: Merkuru, Venēru, Marsu, Jupiteru un Saturnu. Pie planētām pieder arī daudz mazās planētas, ko sauc par asteroīdiem.

Vēsture. Seniem romiešiem bija pazīstamas tikai 5 planētas - saredzamās ar aci.
Astrofiziķis Džeimss Džīns (James Jeans) 1917.gadā piedāvāja modeli, kā Saules sistēmas planētas veidojušās no gāzes, ko no Saules atrāvusi cita zvaigzne, relatīvi tuvu paejot tai garām. No šī modeļa izriet, ka šādas divu zvaigžņu sastapšanās notiek ļoti reti un līdz ar to patiešām mūsu Saule varētu būt izņēmums un, iespējams, Visumā unikāla zvaigzne, kurai ir planētu saime.
XX gs. 20. un 30.gados bija populāra Džīnsa hipotēze, ka planētas Saules sistēmā planētas izveidojušās no Saulei atrauto gāzu strūklu sabiezējumiem, kas atrauti ar netālu garām ejošas zvaigznes gravitāciju. Vēlāk to atzina par nepatiesu.

Dubultzvaigznēm neesot planētas.

"Planētu celtniecības laukums." 1997.gadā amerikāņu uziets Visuma apgabals Vērša zvaigznājā 450 gg. attālumā no Zemes, kur notiekot jaunu planētu veidošanās. "Laukuma" centrā atrodas jauna zvaigzne, kas ietilpst Vērša zodiakālajā zvaigznājā - tā apmēram 2 reizes pārspēj Sauli masas ziņā, tomēr ir daudz jaunāka par to - tai ir tikai daži miljoni gadu (Saules sistēmai - 4,5 miljardi gadu).
Šī apgabala izpētei astronomi izmantojuši vairāk kā 10 radioteleskopu, bet to saņemtajiem signāliem pielietoja komplekso analīzi. Rezultātā viņi noskaidroja, ka ap zvaigzni griežas diska formas objekts, kas ir stipri piesātināts ar gāzveida matēriju, analoģiskus "diskus" astronomi atklājuši arī vecākām zvaigznēm. Šī situācija pamato teoretiskos pieņēmumus, ka planētas formējas ap zvaigznēm un ka Zeme un citas Saules sistēmas planētas Visumā nav nekas unikāls. 

Planētas astroloģijā. Virknē astroloģisko skolu joprojām horoskopi tiek sastādīti ņemot vērā 12 planētas (pie tām pieskaita arī Sauli un Mēnesi). Vēl astroloģijā pieņemts uzskatīt, ka Saules sistēmā ekistē vēl trīs planētas - Prozerpīne, Vulkāns un Melnais Mēness. 
Avestas astroloģijā nosauktas pat 16 planētas.

Saites.
Citplanētas.