Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Relikvijas, kristīgās

No latīņu val. vārda reliquiae – "paliekas," "atliekas."

Dažādi priekšmeti un ķermeņa daļas, kas saistītas ar mocekļiem un citiem svēto kārtā ieceltajiem cilvēkiem. Tās pielūdz kristiešu baznīcās.

Katoļu relikvijas. XIX gs. sākumā Parīzē iznāca "Relikviju kritiskā vārdnīca" 3 sējumos. No tās varēja uzzināt, ka vairākās Spānijas pilsētās bijušas tā gaiļa spalvas, kurš, saskaņā ar evaņģēliju, sācis dziedāt, kad apustulis Pēteris noliedzis Kristu. Dažās baznīcās rādīja pat Kristus "pēdas," kuras viņš it kā atstājis zemē, uzbraukdams debesīs. Kristus "asara" izrādījās nokļuvusi pie benediktīņu mūkiem Francijā.
Rietumeiropā dažādās baznīcās ir 30 Sv.Jura rumpji, 18 Sv.Filipa galvas, 2 Sv.Annas rupji, 8 galvas, 6 rokas un kājas, 5 Sv.Andreja vidukļi, 6 galvas, 17 rokas un kājas, 4 Sv.Stefana rumpji un 8 galvas, 20. Sv.Juliāna rumpji un 26 galvas, 30 Sv.pankrata rumpji, 16 Sv.Pētera rumpji. Cairmērā uz 10 svētajiem baznīcās ir 60 rumpji, 50 galvas un 20 rokas.

Pareizticīgo relikvijas. Arī pareizticīgo garīdznieki iemanījušies parādīt viena un tā paša svētā pīšļus divās dažādās pilsētās: Sv.Merkurija - Smoļenskas karavīra ķermeni rādīja kā Smoļenskā, tā Kijevā; Sv.Teofīla ķermeni - Novgorodā un Kijevā. 
Laikā no 1918.-1920.gadam lielinieki garīdznieku klātbūtnē atvēra daudzus relikviju šķirstus ar pīšļiem. No 63 atvērtiem relikviju šķirstiem ar "svēto pīšļiem" 2 bija tukši, 16 - ar trūdošiem un mumificētiem līķiem, 18 - ar apdegušiem kauliem, apmetuma gabaliem, kartona lellēm, ķieģeļiem, naglām u.c. materiāliem, 27 šķirstos atradās šā tā samesti kauli.

Relikvijas un protestantisms. Saskaņā ar protestantisma mācību cilvēks tiek pestīts tikai ar ticību, ka Kristus izpirks grēkus. Tikai no personīgās, individuālās ticības, nevis no baznīcas ir atkarīga cilvēka petīšana. Princips, ka pestīšana nāk no ticības vien, nozīmēja noliegt arī lielum lielo daļu katoļu ceremoniju: izbeigt svētbilžu, svēto, relikviju un jaunavas Marijas pielūgšanu.

Saites.
Kristietība un kristieši.