Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rīgene, Rīgenes sala

Rūgen.
Lielākā Vācijai piederošā sala Baltijas jūras DR.

Platība - 926,4 km2.
Iedzīvotāji - 86 100 (1974.g.).

Štrālzunde ir vārti uz salu, jo uz to var nokļūt pa garāko tiltu Vācijā - 4104 m, kas ārēji atgādina Zelta vārtus Sanfranciskā.

Vēsture. Līdz XII gs. beigām salu apdzīvoja slāvi, kuri sauca šo salu par Rujānas salu. Arheoloģiskie pētījumi parādīja, ka tad salā tika iegūts dzintars, kura iegulas izsīka.
A.Puškina darbā "Pasaka par caru Saltānu" minētās Bujānas salas prototips ir Rīgenes sala.

Apraksts. Krasta līnija 570 km. Daudz līču, jomu, pussalu (Jasmundes, Vitovas).
Rieteņos lēzens krasts, ZA - krīta stāvkrasts.
Paugurains līdzenums, līdz 161 m vjl. - Pīkbergs.
Pilsētas - administratīvais centrs Bergene (13 200 iedz. 1975.g.), osta - Zasnica, kūrorti - Binca, Gērene, Zellīne, Bābe. Ostu Zasnicu ar Trelleborgu Zviedrijā saista dzelzceļa prāmis, ar Štrālzundi kontinenta krastā savieno dambis - 2,5 km garš, autostrāde un dzelzceļš.
Romantiskas mazas kūrortpilsētiņas ar vasarnīcām, laiviņām, koka pāļiem un moliem.

Aplūkojamie objekti. 
Jasmundes rezervāts. 15 km2. Dižskābaržu un priežu meži, purvi.

Jasmundes krīta klintis. Baltas. Iespējams klinšu apskates brauciens ar kuģīti, bet tikai labos laika apstākļos. Īpaši skaists ir 118 m augstais Karaliskais tronis. Atsevišķās vietās klinšu augstums sasniedz pat 144 m.

Cingsta. Kūrortpilsētiņa. Dzintara apstrādes darbnīcas un koka arhitektūra.
Ribnica-Damgartena. Lielākais dzintara muzejs Vācijā ar iespaidīgu kolekciju.
Lineburga.

Nacistu kūrortviesnīca "Prora." Tā vēl arvien ir lielākā viesnīca pasaulē. Taču vairāk nekā 70 gadus pēc uzbūvēšanas tā joprojām stāv tukša. Viesnīca jūras krastā, kurā viesiem bija paredzēti 10 000 numuru.
Milzīgais viesnīcu komplekss tika uzcelts laikā no 1936.-1939.gadam. Tas ir spilgts Trešā reiha arhitektūras paraugs. Saskaņā ar nacistu līderu ieceri viesnīcu bija iecerēts piepildīt ar Vācijas darbaļaudīm, kas šeit atpūstos brīvdienās. Turklāt "Prora" tika uzskatīta par lielisku vietu nacistu propagandas paušanai.
Interesanti, ka Hitlera galvenais arhitekts Alberts Špērs, kas radījis veselu virkni Trešā reiha būvju, pirms šā kompleksa projektēšanas iztēlojās, kāds tas izskatīsies drupu veidā. Šī dīvainā projektēšanas metode, kas orientējās uz to, kā ēku redzēs nākamās paaudzes, pašlaik nav retums, taču pagājušā gadsimta 30.gados tas bija salīdzinoši jauns jēdziens.
Vācijas valdība pašlaik ir grūtas izvēles priekšā - ļaut vēsturiski nozīmīgajai būvei sabrukt vai tērēt lielas summas, lai atjaunotu kompleksu, kas ir sinonīms XX gadsimta Eiropas vēstures tumšākajām lappusēm, ieskaitot bēdīgi slavenās Hitlera runas, kas tur izskanēja Trešā reiha uzplaukuma laikā.

Saites.
Vācija.
Baltijas jūra.