Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Radioteleskopi

Parabolu antenu iekārtas, kas skenē Visumu ar rdiosignālu palīdzību

LOFAR radioteleskops. 2010.gada maijā Nīderlandē atklāts pasaulē lielākais radioteleskops LOFAR (LOw Frequency ARay). To veido nevis tradicionāli liela radioantena, bet gan 25 000 nelielu antenu, kuru diametrs svārstās no 50 cm līdz 2 m. Tas atrodas netālu no Asenas pilsētas, bet antenas izvietotas visā Nīderlandē, arī Vācijā, Francijā, Zviedrijā un Lielbritānijā. Pētīs Visumu uzreiz pēc Lielā sprādziena.

Gondzju teleskops. D=500 m. Nosaukums - Five Hundred Metre Aperture Spherical Teleskope (FAST). Vislielākais radioteleskops pasaulē, atklāts 2016.gada 25.septembrī Guidžovas provincē Ķīnas DR milzīgā dabiskā krāterī. Tas tagad pārspēj līdz šim lielāko - Aresibas teleskopu Puertorikā.
Tā šķīvis ir 500 m diametrā, līdzinās 30 futbola laukumiem. Teleskops veidots no 4450 trijstūrveida paneļiem, ko katru var regulēt ar milimetra precizitāti. FAST tika uzbūvēts 5 gadu laikā, izmaksāja 180 miljonus ASV dolāru.

      Aresibas radioteleskops.
      Irbenes radioteleskops.

2022.gada decembra sākumā tika paziņots, ka Austrālijā sāk būvēt pasaulē lielāko radioteleskopu, kura galvenie uzdevumi būs dzīvības meklējumi uz citām planētām, kā arī precīzākas fiziķa Alberta Einšteina (1879.–1955.g.) teoriju pārbaudes. Teleskopu plānots pabeigt 2028.gadā.

Saites.
Teleskopi.