Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rozes, rožu ģints

Bioloģija. Rozes pieder Rožu (Rosa) ģintij, kas ietilpst Rožu dzimtā. Ģintī ir ap 400 savvaļas pasugu, variāciju un kultūras formu. 
Lielākā daļa cēlusies no Āzijas, daudz mazāk – no Eiropas, Ziemeļamerikas un Āfrikas. 
Šodien ir radītas pat rožu šķirnes bez ērkšķiem.

Vēsture. Pasaulē vecākās rozes atliekas atrastas Amerikā – 35 miljoni gadu senas.
Pirmoreizi pasaulē tās esot sāktas audzēt pirms 5000 gadiem Persijas ziemeļos pie Kaspijas jūras.
Sena leģenda vēsta, ka Ēdenes dārzā augusi balta roze bez ērkšķiem, taču pēc Ādama un Ievas grēkā krišanas tā kļuvusi sarkana no kauna un izaudzējusi ērkšķus. Rozes skaistums un smarža nav mainījusies, lai cilvēki atcerētos ko tie zaudējuši.
Senie grieķi uzskatīja rozi par mīlestības, skaistuma, auglības un dzīvības dieves Afrodītes simbolu. Romiešiem tā bija Venēra.
Dažās kultūrās roze ir klusuma simbols. Tā piemēram, Senajā Romā pie tās telpas durvīm, aiz kurām notika konfidenciālas sarunas, mēdza novietot mežrozi. Tā radies apzīmējums sub rosa – to dažās valstīs vēl joprojām izmanto, lai apzīmētu slepenību.
Roze ir Jaunavas Marijas atribūts. 12.gs. par to parūpējās Sv.Bernārs no Klervas: „Marija bija balta roze savas nevainības dēļ, sarkana savas žēlsirdības dēļ, balta ar savu tikumību, sārta ar netikumu apspiešanu.”
Roze ir Anglijas nacionālais zieds kopš XV gs. No 1455.-1487.g. norisa Sarkanās un Baltās rozes karš (par varu cīnījās divas karaļa Edvarda pēcnācēju dzimtas), jo Lankasteras hercogiem ģerbonī bija sarkana roze, bet Jorkas hercogiem – balta. Tieši pēc šī kara roze arī kļuva par nacionālo simbolu.
Leģenda vēsta, ka Kolumba jūrnieki ieraudzījuši jūrā rozi peldam 1492.gada 11.oktobrī, no kā secinājuši, ka zeme ir tuvu.
Lutera roze jeb zīmogs ir plaši pazīstams luterāņu simbols. Tajā attēlotā baltā roze apliecina ticības radīto mieru un prieku.
Roze ir arī Bulgārijas nacionālais zieds. Valstī plaši notiek rožu eļļas ražošana.
Kopš 1986.gada roze ir ASV nacionālais zieds.
Pasaulē populārākie ziedi, tos uzskata par ziedu karalieni. Apgalvo, ka tās aizņemot 2/3 no griezto ziedu tirgus.
Sarkanas rozes pasaulē tiek uztvertas kā mīlestības simbols. 

Ēteriskā eļļa. Rožu eļļā vairāk kā 200 komponentu. Rožu ziedi satur 0,07-0,1% ēterisko eļļu. 

Aplūkojamie objekti.
Pasaulē vecākā augošā roze atrodas Vācijā Hildesheimas pilsētā. Šim rožu krūmam ir 1000 gadu. Tas atgādina veselu koku un aug blakus Sv.Marijas katedrāles mūrim. 
Europa-Rosarium. Pasaulē lielākā rožu kolekcija ar vairāk nekā 8500 rožu šķirnēm vairāk kā 12 ha platībā, atrodas Vācijā.

Rožu eļļa. To ekstrahē no ziedlapiņām un jau tūkstošiem gadu izmanto parfimērijā. Arī rožūdens pamatā ir rožu eļļa. To izmanto Āzijas un Austrumu kulinārijā. Pirmā šīs eļļas ražošanā ir Bulgārija. 

Saites.
Rožu dzimta.