Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rokkāstlas pēdu nospiedumi

Neparasti seni cilvēka pēdu nospiedumi, kas 1938.gadā uzieti Kentukas pavalstī.

Atrašanas vieta. ASV, Kentukas pavalsts Rokkāstlas grāfiste.

Atradums. 1938.gadā senā smilšainā pludmalē Berijas koledžas Ģeoloģijas katedras vadītājs profesors Vilbērs Berouzs uzgāja cilvēka pēdu nospiedumus, kuri bija attiecināmi uz vēlīno karbonu. Par tiem ieinteresējās Smitsona institūta Paleontoloģijas nodaļas vadītājs.
Senā pludmale atradās privātā fermera teritorijā. Tur bija gan labās gan kreisās kājas nospiedumi, katrā no tiem bija redzami 5 pirksti un pēdas velve. Berouzs izpētīja nospiedumus ar mikroskopu un konstatēja, ka smilts nospieduma iekšpusē ir vairāk sablīvēta nekā ārpusē. Niospiedumā, kas bija saglabājies vislabāk, varēja konstatēt, ka smiltis zem pēdas velves ir mazāk sablīvētas, nekā zem papēža. Smiltis nospieduma malā bija nedaudz piepaceltas, kā jau tas arī pienāktos, ejot pa mīkstām smiltīm.
Nospiedumus aplūkoja arī divi vietējie ārsti, un piekrita, ka nospiedumi radušies dabiskā veidā, nevis izkasīti cietajās smiltīs.
Berozs izvairījās nosaukt pēdas par cilvēka atstātām un izvēlējās neidentificētajam radījumam nosaukumu fenantrop mirabilis – cilvēkam līdzīgais, brīnišķīgais. Kad 1953.gadā viņam par to pajautāja, atbilde skanēja: „Tās līdzinās cilvēka atstātām.”

Aptuvenais vecums. Vēlīnais karbons – ap 250 miljoniem gadu.

Saites.
Anomāli cilvēka pēdu nospiedumi.