Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sun Dzi (VI vai IV gs.pmē.)

Ķīniski - 孫子.
Ķīniešu karavadonis, stratēģis, domātājs.

Dzīvesgājums. Dzīvojis VI vai IV gs.pmē., precīzāks dzīves laika datējums nav zināms — dažādos avotos tiek uzrādīti pārāk atšķirīgi cipari.
Sun Dzi dzimis Ci valstī, kalpojis U valsts vadonim Ho Ļujam. Pildīdams karavadoņa pienākumus, Sun Dzi sakāvis un ieņēmis spēcīgo Ču valsti, sakāvis Ci un Cziņ valstu karaspēkus. Pateicoties viņa uzvarām, U valsts pieņēmās varenībā un iekļāvās civilizēto Ķīnas, pār kuru valdīja Džou dinastijas valdnieki, teritoriju vidū, savukārt Ho Ļujujs tika atzīts par džuhou - starptautiski atzītas vasaļvalsts valdnieku.
Pēc Sima Cjaņa rakstītā, Ho Ļujs ir uzaicinājis Sun Dzi uz pārrunām par kara lietām. Lai Sun Dzi varētu uzskatāmāk nodemonstrēt stāstīto, valdnieks nodeva karavadoņa rīcībā savu harēmu. Sun Dzi sadalīja harēmu divās daļās, par katras daļas komandieri iecēla pa vienai no valdnieka iecienītākajām mīļākajām, paskaidroja kara pavēles un kas ir jādara, kad tās tiek saņemtas. Kad Sun Dzi sāka komandēt – neviens viņu neklausīja un visi smējās, uzskatot to par joku. Tā tas atkārtojās vairākas reizes. Tad Sun Dzi valdniekam paskaidroja, ka karavadoņa pavēļu neizpildīšana ir ļoti nopietns armijas disciplīnas pārkāpums pie kā ir vainīgi komandieri un lika sodīt ar nāvi abas valdnieka mīļākās. Valdnieks, sapratis, ka tas nav joks, lūdza atcelt pavēli, bet Sun Dzi paskaidroja, ka armijā kara laikā karavadonim ir lielāka teikšana nekā valdniekam un uzstāja uz savu. Sievietes tika sodītas ar nāvi. Pēc tam Sun Dzi pavēles tika izpildītas.

Grāmatas. Pensionējies no dienesta, pēc Ho Ļuja lūguma Sun Dzi sarakstīja traktātu "Kara māksla" (ķīn. 孫子兵法; citi nosaukuma varianti: "Skolotāja Suna Traktāts," "Sun Dzi par kara mākslu," "Skolotāja Suna Kara Likumi"), kas ir vispopulārākais senķīniešu traktāts par politiku un stratēģiju. Šis darbs ir tradicionālās "kara filozofijas skolas" (bin-dzja) kanona "Septiņas grāmatas" (U dzin ci šu) pamatā.

Pēc darba uzrakstīšanas Sun Dzi atgriezies dzimtenē, kur miris no vecuma.

Avoti. Viss, ko zinām par Sun Dzi dzīvi, nāk no vēsturnieka Sima Cjaņa (司馬遷 - 145. vai 135.-90.g.pmē.) "Vēstures piezīmēm" (Ši dzi).

Traktāts "Kara māksla."