Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sarkanā palīdzība

Šāda jauna organizācija tika radīta PSRS 1923.gadā graujošai darbībai visā pasaulē – MOPR jeb „Sarkanā palīdzība” kapitālisma gūstekņiem.

MOPR kodolu veidoja fanātiski lielinieki un padomju čekas aģenti. Organizācijas darbība skāra visu pasauli, un tā izmantoja visus legālos un nelegālos līdzekļus, lai veicinātu PSRS politikas realizēšanu.
Latvijā MOPR grupas savu graujošo darbību sāka jau 1923.gadā. 1925.gadā šīs grupas saplūda labi saliedētā organizācijā „Latvijas sarkanā palīdzība.” Tā darbojās Latvijas KP vadībā, kura deva organizācijai konkrētus uzdevumus. Tā nelegāli vāca līdzekļus arestētiem „revolucionāriem” un to ģimenēm, nodarbojās ar komunistisko propagandu atsevišķu sociālo grupu vidū un vervēja brīvprātīgos pilsoņu karam Spānija. „Sarkanāpalīdzība” vienmēr atbalstīja padomju politiku, tā nodibināja arī apvienību „Cilvēktiesības,” lai varētu labāk iefiltrēties sabiedrībā, un izdeva avīzi,kura propagandēja komūnismu un dzīvi PSRS.
Pēc plašām policijas aktivitātēm Latvijā 1936.gadā un lielajām tīrīšanām PSRS šī nelegālā darbība tika izbeigta. Daudziem par lielu izbrīnu izrādījās, ka pazīstamu un labi situētu žīdu vidū atradās liela, rosīga komunistiska grupa, kura aktīvi strādāja „Sarkanajā palīdzībā” un kopā ar LKP tieši piedalījās graujošajā darbībā pret latviešu valsti.