Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sets

Sets, Sutehs. „Dienvidnieks.”

Raksturojums. Viens no pretrunīgākajiem dieviem seno ēģiptiešu panteonā. "Svešo zemju," tuksneša un negaisa dievs. Ozīrisa slepkava un Hora pretinieks. Taču Sets tiek raksturots arī kā "savas" Nīlas ielejas dievs, labestīgais dievs un faraonu aizstāvis.
Svētie dzīvnieki - cūka, antilope, ēzelis. Haosa un naidīguma iemiesojums. Hora pretstats.

Radniecība. Galvenā dieva Ra dēls. Cits avots vēsta, ka Sets bijis viens no četriem Geba un debesu dieves Nutas bērniem, tādējādi sanāk, ka Ra mazmazdēls.
Brālis Ozīriss un māsas Izīda un Nebthata (Neftīda?), reizē arī viņa sieva. 
Senās ēģiptiešu leģendās teikts, ka no Seta galvas parādījies Tots, kad tas nejauši norijis Hora sēklu.

Biogrāfija. Setam piešķīra Augšēģipti. Cīņā par varu iemānīja lamatās un nogalināja savu brāli Ozīrisu, sacirta to 14 gabalos un izmētāja pa vsu Ēģipti un tad ieņēma vietu viņa tronī. Ozīrisa dēls Hors viņam atņēma varu niknā divcīņā, kurā Sets zaudēja pautus. 

Vēsture. Seta kults radās Omfo (D-Ēģiptē) un Herakleopolē. III gt.pmē. viņa kults izplatījās visā Ēģiptē. Heliopoles priesteri Setu iekļāva mācībā par enneādi.

Mīti. Sets darbojās Ozīrisa mītu ciklā. Ļaunais tuksneša dievs Sets ar sarkano seju un iekaisušajām acīm kopā ar 50 kalpiem atnācis un nogalinājis Ozīrisus.

Teoloģija. Dažādos senās Ēģiptes vēstures periodos priekšplānā izvirzījās viena vai otra Seta īpašība vai funkcija. Senās valsts laikā Sets tika uzskatīts par labestīgu dievu. Kopā ar Horu senēģiptiešu priekšstatos bija faraonu aizstāvis. Seta vārds tika iekļauts vairāku faraonu titulatūrā. Sets bija tuvais dievs Ra. Palīdzēja Ra cīņa pret haosa iemiesojumu čūsku Apopu.
Hiksu kundzības laikā mainījās izpratne par Setu. Viņš tika identificēts ar rietumsemītu dievu Bālu un par Seta sievu atzina kareivīgo rietumsemītu dievieti Anatu. Seta tēls ieguva varenības un varmācības iezīmes. Viņš kļuva par negaisa dievu un tuksneša valdnieku. Šo īpašību dēļ XIX dinastijas faraoni (XIV-XIII gs. pmē.) izvēlējās Setu par vienu no savas dinastijas "personiskajiem dieviem."         

Saites:
Senēģiptiešu mitoloģija.