Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sešata

Rakstniecības un zināšanu dieve seno ēģiptiešu mitoloģijā.

Sinonīmi un analogi. Iespējams, šumeru Nisaba.

Raksturojums. Kalendāra dieve. Tās pienākumos ietilpis noviklt šņores svētnīcu astronomiskai orientācijai. To attēloja ar septiņstaru zvaigzni uz galvas. Rakstu avoti atrasti Denderā. Senēģiptiešu panteonā dieve ir galvenā Tota palīdze.

Ikonogrāfija. Sešata visbiežāk tika attēlota kā sieviete, kas tērpusies apmetnī no panteras ādas, galvā dievietei bija septiņstūru zvaigzne.

Vēsture. Viena no jaunākajām ēģiptiešu dievībām. Kulta centrs atradās Hermopolē.

Teoloģija. Ēģiptiešu mītos dieviete dēvēta par „dzīvības nama,” proti, arhīva un bibliotēkas aizbildni. Šī tradīcija radusies ēģiptiešu mitoloģijas senākajā posmā, kad veidojās izpratne par to, ka rakstos iemūžinātā vēsture ir savdabīgs dzīves turpinājums pēc nāves. Tekstos iemūžinātie cilvēku darbi un nopelni pārdzīvo to veicēju daudzus gadsimtus.
Sešatas pienākums bija pierakstīt faraonu darbus. Viņa bija galvenā rēķinvede, kura uzskaitīja visas faraona uzvaras kaujas laikā un gūto laupījumu. 
Viņa bija arī arhitektu aizbildne. Viņas pienākumos ietilpa ēku celtniecības plānu sagatavošana.
Dievietes Sešatas kults ir saistīts ar dievieti Mafdetu. Šī iemesla dēļ daži pētnieki uzskata, ka abas dievietes ir identiskas vai arī to tēli veidojušies, sašķeļoties priekšstatiem par vienu un to pašu dievību.

Atradumi.
Sešatas attēls Izraēlā. Vietējais iedzīvotājs 2020.gadā Izraēlā uzgājis 3500 gadu senu akmens plāksni ar Sešatas attēlu. Plāksnei ir enkura forma, arheologi domā, ka tā ir izgriezta no bareljefa, kas, domājams, rotājis kādu pili vai svētnīcu. Cita zīmētā starpā uz plāksnes ir arī Sešatas seja, kas gan dzēsta.

Saites.
Senēģiptiešu mitoloģija.