Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šamuramata (810.-806.g.pmē.)

Šammu-ramat.
Grieķu vēsturnieks Hērodots sauc to par Semiramīdu.  V gs.pmē. beigās grieķu tautības babiloniešu galma ārsts Ktēsijs(?) mitoloģizēja Bābeles ķēniņienes Šamuramatas tēlu, piešķirot tai Semiramīdas vārdu.

Asīriešu ķēniņa Šamšiadada V sieva un troņa aizvietotāja no 810. līdz 806.g.pmē., kamēr vīrs karoja ar Bābeli, ieņēma to un palika to pārvaldīt.

Radniecība. Sengrieķu mītos Semiramīda bija sīriešu dieves Derketas meita, ko izzīdīja baloži, un kas pēc nāves arī pārvērtusies par balodi.
Vīrs – Šamšiadads V.
Dēls – Adadnerars III.

Dzīvesgājums. Viņa ieņēma troni tādēļ, ka tās vīrs asīriešu ķēniņš Šamšiadads V 811.g.pmē. ieņēma Bābeli. Veselus 5 gadus viņa bija tāda kā ķēniņa v.i., kamēr troni neieņēma viņas dēls Adadnerars III.

Aplūkojamie objekti.
Semiramīdas gaisa dārzi. Tika uzskatīts par vienu no 7 antīkās pasaules brīnumiem, šodien drupās. Tiesa gan, Šamuramatas laika "gaisa dārzi" bijuši tikai uz māju jumtiem, bet īstie ierīkoti tikai VI gs.pmē.

Tušpa. Saskaņā ar V gs. armēņu vēsturnieka Mozus Horinaci pierakstītu leģendu, Šamuramata uzbūvējusi Tušpas pilsētu Vana ezera krastā.

Nospiedums civilizācijā.
Rosīni opera "Semiramīda." Skatīt šķirklī pie Rosīni.

Saites.
Babilonijas ķēniņi.