Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sarkanā novirze

Dažādu gaismas ātrumu radīts spektrālo līniju efekts tālajā kosmosā un viens no 2 Lielā sprādziena pierādījumiem (otrs ir reliktais starojums).

Šo efektu uzgāja Edvīns Pauels Habls. Sanāk ka galaktikas lido uz visām pusēm.

Apraksts. Zvaigžņu, zvaigžņu sistēmu u.tml. spektros dažādām spektrālām līnijām parasti ir katrai sava noteikta vieta. Tomēr ļoti tālu galaktiku spektros šīs līnijas, izrādās, ir novirzījušās uz sarkanās krāsas pusi. Citiem vārdiem, gaismas viļņi, kas nonāk līdz mums no tādām galaktikām, ir garāki.

Skaidrojumi. Vairāki zinātnieki šo "nobīdi" identificē ar fizikā pazīstamo Doplera efektu: ja skaņas avots attālinās no aparāta, tad viļņu garums palielinās. No tā secināts, ka galaktikas no mums attālinās milzu ātrumos. Tomēr jautājums paliek - vai skaņu izplatību gaisā var līdzīgā veidā piemērot pret gaismas viļņiem, kas izplatās kosmosā?

Reliģija par Sarkano nobīdi. Šīs parādības pilnīga skaidrojuma zinātniekiem vēl nav. Tādēļ reliģiskie darboņi to mēģina izmantot Dieva esības pamatojumam. 
Tie mēģina stāstīt, ka Visums paplašinās un kadreiz tā tilpums bijis tuvu nullei. Savukārt nulles stāvoklis radies pārdabiskā ceļā. Angļu astronoms Milns apgalvo, ka sākotnējais un kompaktais Visums kaut kādā veidā esot ticis radīts, tad drausmīgā sprādzienā saplosīts un "sarkanā nobīde" rādot ātrumu, kādā joprojām uz visām pusēm lidojot "drumslas" galaktiku veidā. Kopumā baznīca apgalvo, ka pasaule radīta no kāda "pirmatoma," ko radījis Dievs. "Pirmatomā" bijuši planētu, zvaigžņu un galaktiku iedīgļi. Nākamajā mirklī pēc dievišķās radīšanas tas sācis irt un veidot Visumu, kas tagad paplašinās.
Rodas jautājums - no kurienes gan rodas visa šī milzīgā masa, lai aizpildītu arvien jaunu un jaunu telpu?

Golems par Sarkano novirzi. Ja vilciens no mums attālinās, tā svilpiena skaņa kļūst arvien zemāka. Tas ir Doplera efekts – attālinoties viļņu garums novirzās uz „sarkano” galu.
To pašu var novērot no tālajām zvaigznēm – no tām nākošie gaismas viļņu garumi palielinās, tas ir FAKTS. Dažādām zvaigznēm sarkanā novirze dažāda. No tā tiek SECINĀTS - zvaigznes atrodas dažādā tālumā un tālākās zvaigznes skrien ātrāk.
Uzmanīgs lasītājs būs pamanījis, ka FAKTS ir vienīgi Sarkanā Novirze. Izskaidrojums – zvaigznes attālinās - ir TEORIJA, kura tomēr, pēc svētās govs principa, „jāuzskata par faktu.”

Bet varbūt no Sarkanās Novirzes fakta var izlocīt arī citādas teorijas? Var gan.
Žurnālā Astrophysics and Space science Troickis raksta:
Sarkanā novirze ir nevis zvaigžņu attālināšanās, bet gan gaismas ātruma samazināšanās rezultāts. Ir pierādījumi? Troickis domā, ka ir:
Tālajās galaktikās ir apgabali, kuru novērojamā kustība vienam pret otru pārsniedz gaismas ātrumu. Tas izskaidrojams ar to, ka agrāk gaismas ātrums bij lielāks. Mēs redzam senu notikumu ainu.
Sarkano Novirzi var izskaidrot arī vēl savādāk – tā ir staru izkliede kosmiskajā matērijā. Nekāda zvaigžņu attālināšanās vispār nenotiek.
Tikko radies vēl trešais skaidrojums. Daudzām zvaigznēm ir planētas, sistēma, rotējot, vibrē. Tas zemes ķēmiņiem arī izskatās kā Sarkanā Novirze. Būtu labāk paskatījušies tepat Rīgas Domē – tur sarkanā novirze redzama tuvplānā.

Saites.
Lielā sprādziena teorija.