Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Starptautiskā kosmosa stacija (1998.-patlaban)

Saīsināti - SKS.
Krieviski - Международнaя космическaя станция.
Angliski - International Space Station.

Starptautiski finansēta krievu kosmosa stacija orbītā ap Zemi kopš 2000.gada.

Fizikālie parametri. Stacija atrodas 400 km augstumā. Ap Zemi riņķo ar ātrumu 28 000 km/st., tātad katrās 90 minūtēs veicot vienu pilnu apli.

Stacijas uzbūve. Sākotnēji staciju veidoja divi moduļi: Harmonija (amerikāņu) un Zvaigzne (krievu), bet tagad stacija izaugusi jau līdz 13 telpām. Tagad stacijai ir 5 savienošanās moduļi - Harmonija, Rītausma, Muliņš, Zvaigzne un Meklējums. Galu galā tai tagad kopā ir 19 moduļi (galvenokārt Krievijas un ASV segmentos) un sver 419 t (daži avoti uzrāda 417 t).
Apdzīvojamā platība - 388 m2. Tā aizņemtu futbola laukuma lielu teritoriju.
Kopējais svars > 453 tonnas.

Parametri. Riņķo ap Zemi 400 km augstumā.

Projekta finansēšana. Darbu sāka 1998.gadā kā krievu stacija, no 2000.gada starptautisks finansējums. Galvenie projekta finansētāji bija un ir ASV un Krievija, kas šai jomā turpinājuši sadarboties arī politiskā saspīlējuma apstākļos. Vēl projekta finansēšanā piedalās arī Eiropas. Kanādas un Japānas kosmosa aģentūras. Kopumā 15 gadu laikā stacijas projektā ieguldīti ap 100 miljardiem ASV dolāru.

Projekta gaita. Projekts sākts 1998.gadā un plānots pabeigt 2010.gadā. Kosmiskā stacija paredzēta pētījumiem un tapusi starptautiskas sadarbības rezultātā. Nodrošina pirmo pastāvīgo cilvēku klātbūtni kosmosā kopš 2000.gada kā zinātniski pētnieciskā laboratorija. 100 miljardu ASV dolāru vērta.
Pirmie pastāvīgie iemītnieki stacijā ieradās 2000.gada 2.novembrī - krievu kosmonauti Jurijs Gidzenko, Sergejs Krikaļovs un amerikāņu astronoms Viljams Šeperds. Kopš tā laika apkalpe tikusi regulāri mainīta - rotācijas kārtībā tajā uzturas 3-6 astronauti.
Līdz 2015.gada beigām tajā pabijuši 220 cilvēki no 17 valstīm. Visvairāk stacijā pabijušo ir amerikāņi, jo to atspoļkuģi savulaik veica gandrīz visu stacijas komponentu piegādi. Otro vietu šai ziņā ieņem krievi, 3. un 4.vietu dala kanādieši un japāņi.
2011.gadā Krievijas kosmosa aģentūra Roskosmos paziņoja, ka plāno nogremdēt Klusajā okeānā savu laiku nokalpojušo staciju ap 2020.gadu.
24.augustā avarēja krievu bezpilota kravas kuģis Progress-12M, kam bija jānogādā pārtika, dzeramais ūdens, medikamenti u.c. lietas uz SKS.
Tādēļ gandrīz uz 2 mēnešiem tika atlikts Sojuz TMA-22 starts. 14.novembrī, pirmdienā, no Baikonuras (Kazahijā) tas pacēlās, un devās uz SKS, lai turpu nogādāt 3 kosmonautus: 2 krievus Anatoliju Ivaņišinu, Antonu Škapļerovu un amerikāni Daniēlu Bērbenku. 16.novembrī Sojuz kapsula savienojās ar SKS.
2021.gada 5.oktobrī stacijā ar kuģi Sojuz MS-19 ieradās krievu kinorežisors Kļims Šipenko un aktrise Jūlija Peresilda,kuri plāno šeit uzņemt pirmo mākslas filmu kosmosā "Vizov." Peresilda spēlēs ārsti, kurai pēkšņi tiek paziņots, ka mēneša laikā viņai jāsagatavojas un jādodas orbītā. Pasākums vērtējams kā Krievijas varas propagandisks pasākums,apsteidzot tādus pat amerikāņu plānus.
2021.gadā stacijai pievienoja pēdējo (jaunāko) moduli - "Nauka." 
Patlaban krievi plāno būvēt paši savu orbitālo staciju ROSS un tādēļ no 2024.gada gatavojas pamest ISS. Tas tādēļ, ka stacija paliek veca, arvin vairāk tehnisku problēmu un uzturēšana kļūst dārgāka.
SKS vispār plāno darbināt līdz 2030.gadam.

Kravu piegāde. Pašlaik kravu piegāde uz Starptautisko kosmosa staciju tiek veikta ar četru veidu bezpilota kosmosa kuģiem - Progress-M (Krievija), ATV (ES), HTV (Japāna) un Dragon (ASV). Drīzumā tiem pievienosies vēl viens amerikāņu kuģis - Cygnus.
2019.gada 3.martā uzņēmuma Space X kosmosa kuģis Dragon sekmīgi sasniedza 400 km augstumā esošo SKS un autonomā režīmā savienojās ar to. Tas bija īpašs demonstrācijas lidojums, kura sekmīga norise noteiks vai NASA sāks izmantot šos kuģus cilvēku un krau nogādāšanai kosmosā. Kuģī bija ievietotsmanekens un 90 kg kravas. Dragon kuģa kapsula palika pie SKS pievienota līdz piektdienai, 8.martam, kad tā uzsāks ceļojumu atpakaļ uz Zemi.
2019.gada 21.jūlijā (naktī uz svētdienu) ieradās Krievijas kosmosa kuģis Sojuz ar trim apkalpes locekļiem. Kuģis startēja no Baikonūras, ceļā pavadīja 6 stundas un 20 minūtes. SKS ieradās amerikāņu astronauts Endrū Morgans (tam pirmais lidojums kosmosā), krievu kosmonauts Aleksandrs Skvorcovs (3.misija SKS) in itāļu astronauts Luka Parmitāno. Tie SKS pievienojās ASV astronautiem Kristīnei Kohai un Nikam Heigam, krievu kosmonautam Aleksejam Ovčiņinam, kuri SKS atrodas kopš marta.

2020.gada maija sākumā ar SpaceX kuģi Crew Dragon astronauti Roberts Bēnkens un Duglass Hērlijs tika nogādāti SKS. 2.augustā kapsula Endeavour sekmīgi nolaidās Meksikas līcī un tā bija pirmā reize kopš 1975.gada, kad amerikāņu astronauti, atgriežoties uz Zemes, nolaidās ūdenī. Ceļā no SKS astronauti pavadīja apmēram 19 stundas.

2021.gada 9.novembra rītā SpaceX kosmosa kuģis Crew Dragon ar 4 astronautiem (2 amerikāņi Šeins Kimbro un Megana Makartūra; francūzis Tomā Peskē; japānis Akihito Hoside) uz borta atgriezies no SKS un veiksmīgi nosēdies Floridā, tā veiksmīgi noslēdzot 6 mēnešu misiju.

Amerikāņu plāni paredz pārtraukt sadarbību ar SKS 20130.gadā un 2031.gadā likvidēt to, noslīcinot Klusā okeāna dienvidu daļā, sauktā par Nemo punktu.