Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sinantropi

Sinantrophus. Nosaukums dots pēc vecā Ķīnas nosaukuma Sina un nozīmē "Ķīnas cilvēki," bieži sastopams literatūrā.
Sinanthropus pekinensis, „Ķīnas cilvēks no Pekinas,” saukts arī par Pekinas cilvēku. Homo erectus pekinensis - sistemātiskais  nosaukums. Vienota viedokļa par nosaukumu un vietu sistemātikā joprojām nav.
Ķīnā uziets pitekantrops (Homo erectus), kas dzīvojis apmēram pirms 500 000 gadu.

Sinantropi ieņem nozīmīgs vietu teorijā, kas pieņem, ka cilvēks radies Āfrikā, no kurienes pirmo reizi izceļojis pirms aptuveni 1,8 miljoniem gadu.

Apraksts. Pieder pie Homo erectus (agrāk dēvēti par pitekantropiem - „pērtiķcilvēkiem”).
Spriežot jau pēc pirmajiem atradumiem, sinantropiem bijis lielāks smadzeņu tilpums, nepārprotami vairāk attīstīta labā roka, vairāk attīstīti galvas smadzeņu garozas apvidi, kas saistīti ar artikulētu valodu. Sinantropi radīja un lietojas akmens darbarīkus, kurināja uguni, medīja dzīvniekus.
Līdz XX gs. 20.gadiem pētnieki bija pārliecināti, ka Ķīnā cilvēks ieradies visai vēlu.

Pirmo reizi sinantropus kā atsevišķu grupu 1927.gadā aprakstīja Deividsons Bleks (Davidson Black). Iespējams, ka tie ir 770-400 000 gadu veci attīstītākie Homo erectus pēcteči.

Atradumi. Šīs Homo erectus pasugas pārstāvju lielākais atradumu skaits, ~ 300 indivīdu, atrasts Čžoukoudjaņas alā netālu no Pekinas. Viņi zināmi arī kā Ķīnas cilvēki jeb sinantropi.
      Kotcetangas alas sinantrops. 1927.gadā ķīniešu zinātnieks Pei Veņčžuņs šai alā netālu no Pekinas uzgāja pirmā sinantropa atliekas. Alā atrasti akmens darba rīki, ugunskuru pēdas, dzīvnieku kauli.
      Laņtlaņas stāvstājas cilvēks. Homo erectus lantjanensis. Sinonīms - Pithecanthropus lantjanensis. Viens no senākiem Homo erectus pārstāvjiem - senākais sinantrops, Homo erectus pasuga, ko var saukt arī pār Laņtjaņas pitekantropu. Vecums 1,15-1,13milj. gadu. Ķermenis ir vairāk līdzīgs mūsdienu cilvēkam nekā Javas pitekantropam. Vecums ~ 1,5 milj. gadu. Pirmo reizi atrasts Danau Juņnaņas provincē Ķīnas dienvidaustrumos. Nosaukums - pēc Laņtjaņas provinces Centrālajā Ķīnā, kur bijis lielākais atradumu skaits. 

Pekinas tuvumā. Pirmais sinantropa atlieku un viņa darbarīku atradums 1929./30.gadā. Datē ar periodu 300–100 tūkstošu g.pmē. Atliekas tika uzietas 54 km uz DR no Pekinas Cžoukoudanas alu kompleksā, kurā tika veikti pētījumi no 1921.-1966.gadam. Atliekas, izrādās, ir 200 000 gadu senāks nekā iepriekš domāts. Astoņdesmit gadu laikā Čžoukoudanā notikušas daudzas antropologu un paleontologu ekspedīcijas, kuru gaitā atrasts liels daudzums (ap 17 000) rupji apstrādātu akmens darbarīku un aptuveni 50 atsevišķu hominīdu dažādas skeleta daļu atliekas. XX gs. II pusē Pekinas cilvēks, kopā ar Javas cilvēku tika pieskaitīts Homo erectus apakšsugām un tā ierašanos Čžoukoudanā attiecināja uz laiku pirms 250 000 - 500 000 gadiem. Precīzāku datējumu nevarēja iegūt, jo nebija tehnoloģiju, kas būtu piemērotas atradumu vietas nogulumu raksturam. Tagad, izmantojot relatīvi jaunu kvarca kristālos esošo alumīnija un berilija izotopu pussabrukšanas periodu noteikšanas metodi, ķīniešu zinātniekiem no Naņingas universitātes izdevies iegūt datējumu, kas sinantropa parādīšanos Pekinas reģionā ļauj atbīdīt atpakaļ līdz 680 000 - 780 000 gadu.

Pagaidām nav liecību, ka Homo erectus būtu devies uz Eiropu. Tā ceļu uz Āziju iezīmē Dmanisi fosīliju atradums Gruzijā, kuru vecums noteikts 1,75 miljoni gadu.

Dienvidāzijā senākais Homo erectus atradums ir Javas cilvēks, kas datēts ar 1,6 miljoniem gadu. Pastāv uzskats, ka Dienvidu un Ziemeļāzijas Homo erectus zari attīstījušies atsevišķi, lielo tropisko mežu masīvu atdalīti. Atsevišķi antropologi uzskata, ka sinantropi bijuši mūsdienu ķīniešu priekšteči, lai arī zinātnieku lielākā daļa šim viedoklim nepiekrīt, ķīniešu, tāpat kā pārējo moderno cilvēku izcelsmi attiecinot uz Homo sapiens migrāciju no Āfrikas pirms 200 000 gadu.

Raksti.
Pekinas cilvēks par 200 000 gadiem senāks nekā iepriekš domāts.

Saites.
Homo erectus, pitekantropi.
Cilvēka evolūcija.