Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Starpzvaigžņu lidojumi

Lidojumi starp zvaigznēm, kurus, iespējams, nākotnē varētu veikt cilvēki, vai, iespējams, tos jau veic citas saprātīgas būtnes Visumā. 

Lai izietu kosmosā, ir jāpārvar milzīgais Zemes pievilkšanas spēks. Vienīgais ceļš, kā to veikt, ir ļoti lielu, tā dēvēto "kosmisko ātrumu" sasniegšana.
Pirmais kosmiskais ātrums ir 8 km/s, tas sniedz iespēju radīt ķermeni, kas bezgalīgi ilgi griežas ap Zemi, ja tā orbīta atrodas ārpus atmosfēras, t.i. ideālu mūsu planētas mākslīgo pavadoni.
Otrais kosmiskais ātrums ir 11,2 km/s. Tas sniedz iespēju pilnīgi atbrīvoties no Zemes pievilkšanas spēka un lidot uz citām planētām Saules sistēmas ietvaros.
Trešais kosmiskais ātrums ir 16,7 km/s, un tas dod iespēju pārvarēt Saules pievilkšanas spēku un doties uz citām zvaigžņu sistēmām.

Vēsture. K.Ciolkovskis: "Cilvēka pilnīgais pēctecis atradīs par vajadzīgu apdzīvot brīvās telpas ap svešām saulēm." /"Visuma bagātības," Kalugā, 1926.g./ 1903.gadā K.Ciolkovskis pierādīja, ka ar raķešu palīdzību ir iespējams sasniegt kosmiskos ātrumus un veikt starpplanētu ceļojumus. To praktiski pierādīja pirmo krievpadomju ZMP un kosmisko raķešu palaišana.
Patlaban cilvēks apguvis pirmos divus kosmiskos ātrumus.

Nākotnes ceļošanas iespējas. Mums vistuvākā zvaigzne (neskaitot Sauli) ir Proksima Centaura, kuras gaisma līdz mums nāk 4,3 gadus. Savā mūžā cilvēks līdz tai aizlidot nevar paspēt, pat lidojot ar raķeti, kuras kustības ātrums būtu simti kilometru sekumdē. Nākotnē būtu iespējami zvaigžņu lidojumi, ja tiktu uzbūvēti starpgalaktiskie zvaigžņu kuģi, kas lido gandrīz gaismas ātrumā - uz to jau 1911.gadā norādīja K.Ciolkovskis.
Tagad zinātnieki, piemēram, J.Zengers, izstrādā šādu fotonu un mezonu raķešu teoriju.

Raksti.
Pirmais starpzvaigžņu ceļojums nenotiks ātrāk par 2200.gadu.