Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Selma

Norvēģiski - Seljordsormenir.
Viens no pazīstamākajiem Skandināvijas ezeru nezvēriem - čūskai līdzīgs ūdensbriesmonis ar alnim vai zirgam līdzīgu galvu, kas mītot Seljorda ezerā Norvēģijā.

Atrašanās vieta. Seljords, Norvēģijas mērogiem neliels - 14x2 km izmēros un 157 m dziļumā. Ezers izvietojies iekšzemē, 120 km DDR no Oslas.

Liecības. Senākā pierakstītā liecība par briesmoni esot datēta ar  1750.gadu, kad Gunleiks Andersons-Verpe no kaimiņos esošās Be pilsētiņas esot laivā īries pa ezeru un viņam "uzbrukusi puszivs-puszirgs."
1880.gadā Bjornu Btorgi un viņa māti Ginhildi nogalināja "dīvaina ķirzaka," kad tiem mazgāja veļu Seljorda ezera krastā.
XX gadsimta II pusē, kad ezera briesmonis ieguva savu vārdu Selma, aculiecinieki briesmoni aprakstījuši dažādi: vieni stāsta par melnu baļķi ar vairākiem kupriem uz muguras un zuša galvu, citi - par čūskveidīgu briesmoni ar diviem ragiem, par čūsku ar zirga galvu, par krokodilu.
Gunvora Vefalla pirmo reizi redzējusi Selmu 1995.gadā. 
Vienu no 4 skatu torņiem 2012.gada 26.jūlijā kopā ar draugiem no Dienvidnorvēģijas apmeklēja Vefallu ģimene. Skatoties uz plašo ezera ainavu, kas paveras no torņa platformas, abas ģimenes pēkšņi ieraudzīja, ka ūdens virsmu šķeļ savāds viļņojums. 17 gadu vecā Līzbete Vefalla tūlīt lika lietā izbraukumā līdzi paņemto fotokameru un nofilmēja ieraudzīto parādību video.

Izpēte. Vairākas reizes to nesekmīgi centās atrast dažādas pētnieku komandas.
1977.gadā tika organizēta 12 speciālistu ekspedīcija no Zviedrijas, Norvēģijas, Kanādas un Beļģijas zviedra Jana Uves Sandberga vadībā. Ar skaņu atstarojošām reģistrējošām ierīcēm tika noteikti kaut kādi lieli objekti, kas kustējās un dažādi mainīja kustības virzienus. Ekspedīcija arī ezerā izlika milzīgu murdu šīs Nesijas "māsīcas" noķeršanai. Divas nedēļas komanda 6 m garo murdu piepildīja ar dzīvām zivīm un laida 30-100 m dziļās vietās, kur cilvēki tika redzējuši Selmu. Murdu pārvietoja ar plosta palīdzību. Tomēr nekāds briesmonis noķerts netika un līdzekļu trūkuma dēļ tā tika pārtraukta.
Selmas popularitāti tūrisma veicināšanai Seljorda apkārtnē cenšas izmantot vietējā pašvaldība, kuras ģērbonī šī mītiskā radība attēlota. Briesmoņa vērotāju ērtībai pašvaldība 2009. un 2011.gadā ezera krastos uzbūvēja 4 skatu torņus.
Ir arī briesmoņa amatieru filmas uzņēmumi, kur patiesi redzami kaut kādi kupri (vai arī ūdens viļņi?). Pēc daudzu aculiecinieku vārdiem, pūķis pārvietojas ļoti ātri. Daži apgalvo, ka tā garums ir 25-30 m, kas gan liekas pilnīgi neiespējami, jo ezera izmēri ir par mazu, lai tajā spētu baroties tik milzīgs dzīvnieks. Tādēļ uzskata, ka tādas milzu čūskas izmēri nevarētu pārsniegt 7 m.

Raksti.
Norvēģijas ezeros novērotas par "ezeru briesmoņiem" dēvētas parādības.

Saites.
Ūdens briesmoņi.
Norvēģija.