Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Turku-persiešu, persiešu-turku kari

Kauja 1578.gada 11.novembrī (hidžras 986.gadā) pie Šamahas tagadējās Azerbaidžānas teritorijā, kurā osmāņu turku armija sakāva irāņu sefevīdu armiju.

Pirms kaujas. Šī kauja notika turku-persiešu kara sākumā, kas turpinājās 12 gadu. 1590.gada martā starp Osmaņu impēriju un Sefevīdu valsti tika parakstīts Stambulas līgums, saskaņā ar kuru Persija zaudēja Aizkaukāzu. Šis konflikts bija par hegemonuiju islāma pasaulē, jo abas impērijas XVI gs. beigās bija sasniegušas savu lielāko varenību.

Turku-persiešu karu laikā Erevāna 14 reizes mainīja piederību.

Tikko tronī kāpušais šahs Abāss I sāka sarunas ar Krieviju par militāras savienības noslēgšanu pret turkiem, par to solot Maskavijai Derbentu un Širvānu, kas tolaik atradās persiešu varā. Tomēr sarunas ar Krieviju nevedās, un Abāsam I nācās piekrist neizdevīgam līgumam ar Osmaņu impēriju, ko noslēdza 1590.gadā. Rezultātā šahs Abāss I saņēma atelpu, ko savai valstij izmantoja auglīgi - nostiprināja savu varu, izveda militāru reformu cīņai ar turkiem un padzina uzbeku klejotājus no Irānas ZA.
1602.gadā Abāss I bija galīgi uzvarējis uzbekus, nodibināja savu varu pār Horasānu un sāka kalt plānus pret novājināto Osmaņu impēriju.
1602.gadā guva arī kādu uzvaru pār turkiem, pārcēla galvaspilsētu no Kazvinas uz Isfahānu.
Abāsam I tomēr nācās piekāpties osmaņu turkiem Azerbaidžānā.
Tomēr kopumā Abāsam I izdevās atjaunot sefevīdu starptautisko autoritāti, jo demonstrēja sevi kā drosmīgu un spējīgu karavadoni.
1604.gadā nodibināja Erevānas hanisti Austrumarmēnijā.
1605.gadā Šahs Abāss guva nozīmīgu militāru uzvaru pār osmaņu turkiem pie Sifijānas (Tebrīzas tuvumā), rezultātā persiešu valdījumā pārgāja Azerbaidžāna.
1607.gadā persiešu armijas uzbrukuma draudu priekšā osmaņu turki piekrita atjaunot robežas starp valstīm saskaņā ar 1555.gadā noslēgto Amasjas miera līgumu - tātad Bagdāde palika turkiem.
1618.gadā osmaņu tronī kāpa sultāns Osmans II, un atjaunojās karadarbība pret persiešu šahu Abāsu I, kā rezultātā persieši paplašināja savas zemes no Azerbaidžānas līdz Gruzijai.