Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tahirīdu dinastija (821.-873.g.)

Feodālu emīru dinastija, kas valdīja no 821. līdz 873.gadam Horasānā un Maveranahrā, un kuri radīja visai spēcīgo Tahirīdu valsti. Nosaukta tās dibinātāja Tahīra ibn Huseina vārdā.

Tahīrs ibn Huseins (821.-822.g.).
Radniecība. Dēli - Taļha un Abdallahs.
Bušengas pilsētas valdnieks, vietējās zemes īpašnieku aristokrātijas pārstāvis, Arābu kalifāta vietvaldis Horasānā un Tahirīdu dinastijas dibinātājs.

Taļha (822.-828.g.).
Radniecība.
Tēvs - Tahīrs ibn Huseins, iepriekšējais emīrs.
Brālis - Abdallahs, nākamais emīrs.
Dzīvesgājums. Nostiprināja Tahirīdu valsts patstāvību, tikai nomināli skaitoties par arābu kalifa vasali.

Abdallahs (828.-844.g.).
Radniecība. Tēvs - Tahīrs ibn Huseins, iepriekšējais emīrs.
Brālis - Taļha, iepriekšējais emīrs.
Dzīvesgājums. Tāpat kā iepriekšējais emīrs Taļha, stiprināja Tahirīdu valsts patstāvību, tikai nomināli skaitoties par arābu kalifa vasali.
Emīrs Abdallahs centās apspiest nepārtrauktās zemnieku sacelšanās, no kurām vislielākā bija Hamzas haridžīta sacelšanās Seistānā (apspiesta 831.g.), tiecoties izveidot stingri centralizētu varu. Viņš sakārtoja ūdens lietotāju tiesiskās normas, zināmā mērā centās ierobežot feodāļu un valsts ierēdņu patvaļu attiecībā uz zemniekiem un amatniekiem, tomēr šie pasākumi nespēja izkliedēt šķiru pretrunas Tahirīdu valstī.
Abdallaha (vēlāk arī Tahīra II (844.-862.g.)) valdīšanu laikā atdzima Vidusāzijas tautu kultūras un pat sasniedza zināmu uzplaukumu. Tahirīdu galmā, līdz ar literatūras un zinātnes attīstību arābu valodā, savu vietu ieņēma arī toreizējā tadžiku iedzīvotāju sarunvaloda - dari. 

Tahīrs II (844.-862.g.).
Dzīvesgājums. Tahīra II valdīšanas laikā (iepriekš jau Abdallaha laikā (828.-844.g.) atdzima Vidusāzijas tautu kultūras un pat sasniedza zināmu uzplaukumu. Tahirīdu galmā, līdz ar literatūras un zinātnes attīstību arābu valodā, savu vietu ieņēma arī toreizējā tadžiku iedzīvotāju sarunvaloda - dari. 

Tahirīdu valsti 873.gadā ieņemot Nišapūru sagrāva Jakubs ibn Leiss Safars.

Saites.
Tahirīdu valsts (821.-873.g.).