Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Takeaki, Enomoto

Japāņu sabiedriskais darbinieks, Edzo republikas prezidents.

Dzīvesgājums. 1868.gadā sākās karš starp faktiskā Japānas valdnieka sjoguna Tokugavas Esinoba un imperatora Meidzi piekritējiem, jo pēdējais bija pasludinājis pilnīgu savas varas atjaunošanu. Galu galā sjoguna piekritēji cieta sakāvi, Esinobs kapitulēja. Tomēr viņa piemēram nesekoja piekritēji visā japānas teritorijā. Vairāki tūkstoši bēga uz ziemeļiem - Hokaidas salu (tolaik sauca par Edzo). 1868.gada 15.decembrī te notika Japānas vēsturē pirmās vēlēšanas, kurās admirālis Enomoto Takeaki tika izvēlēts par jaunās republikas prezidentu.
Sjoganāta armijā liela ietekme bija franču kara padomniekiem, kurus vadīja virsnieks Žils Brunē. Interseanti, ka daļēji tieši viņš kluvis par slavenās filmas "Pēdējais samurajs" galvenā varoņa prototipu. Franču virsnieki komandēja katru no Edzo armijas četrām brigādēm.
Edzo republika pastāvēja pavisam neilgi. maijā republikas flote tika sakauta kaujā ar Japānas impērijas floti Mijakas līcī. Pēc šī notikuma franči aizbēga, bet maija vidū padevās pēdējās Edzo republikas armijas vienības. Tās prezidents Enomoto Takeaki tika notiesāts.
Paša Takeaki karjera gan līdz ar to nebeidzās. Pēc iznākšanas no cietuma viņš ieņēma dažādus vaqlsts amatus. 1875.gadā viņš tika nosūtīts kā sūtnis uz Krievijas impēriju Pēterpils līguma noslēgšanai, saskaņā ar kuru Krievijas impērija atteicās no pretenzijām uz kuriļu salām apmaiņā pret Sahalīnu. Ar šo līgumu japānā vēl joprojām argumentē savu Kuriļu salu piederību. Vēlāk dažādos laikos Takeaki vadīja flotes, izglītības, lauksaimniecības un ārlietu ministrijas un bija visai godājams cilvēks. Tomēr tāds sjoganātam lojāla cilvēka karjeras lidojums drīzāk gan bija izņēmums, ne likumsakarība. 

Saites.
Japāna.