Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Taisnības skolotājs, Kumranas skolotājs

Kumranas rakstos minēts „Taisnības vai taisnprātības skolotājs,” „kopienas skolotājs” vai „taisnīgais cilvēks.” Tas dibinājis Kumranas kopienu.

Esēņi uzskatīja, ka Dievs sūtīs vai jau ir sūtījis savu vēstnesi – taisnības skolotāju, gaišo spēku, kura uzdevums ir cīnīties pret tumsas spēku, pret ļaunumu. Esēņu piekritējiem šis taisnības skolotājs vienādojās ar judaismā sastopamo mesijas – pestītāja tēlu: jau tad, kad Jēzus tikko bija uzsācis jaunās mācības sludināšanu, viņa piekritēji izvirzīja domu, ka tieši viņš arī ir tautas sengaidītais pestītājs - pirmais šādu domu esot izteicis esēņu sludinātājs Jānis Kristītājs, bet Jēzus dzīves laikā šāds uzskats neguva atsaucību.

Pravieša Abakūma grāmatas komentējuma veidā (rokraksts atrasts slaveno Kumranas rokrakstu skaitā) kādā no tīstokļiem aprakstīta kādas jūdu sektas vajāšana un, starp citu, stāstīts kā vajāts un notiesāts uz nāvi tās vadonis, kas dēvēts par "patiesības skolotāju." Rokrakstā teikts, ka viņš pēc nāves atgriezies "tiesāt izraēli un visas tautas" un ka tikai tie, kas viņam tic, tiks glābti.

Tūdaļ pēc pirmajiem ziņojumiem par šo atradumu presē parādījās daudz rakstu, ka atrasti esot vissenākie kristietības rakstu pieminekļi un tajois minētais sektas vadonis neesot bijis neviens cits kā Jēzus.

Dokuments, kurā runāts par "taisnības skolotāju,"tiek datēts ar I gs.pmē., tātad tas nevar būt Jezus. Visdrīzāk, te ir darīšana ar vienu no evaņģēliskā mīta pirmtēliem.

Saites.
Esēņi.