Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Turkestānas leģions

Musulmaņu divīzija jeb Austrumu leģions.
Militāra vienība, kas sastāvēja no PSRS tjurku tautām – kazahiem, uzbekiem, turkmēņiem, kirgīziem, uiguriem, tatāriem u.c. musulmaņiem. Tā bija tikai daļa no Austrumu leģiona.

Vēsture. Turkestānas musulmaņu leģions dibināts 1941.gada 15.oktobrī un bija piekomandēts 444.apsardzes divīzijai, nosaucot to par Turkestānas pulku, kas sastāvēja no 4 rotām.
Par pirmo Turkestānas leģiona komandieri tika nozīmēts uzbeks Veli Kajums. Tā mērķis bija nodibināt neatkarīgu Turkestānas valsti. Tā papildinājums nāca no saņemtajiem padomju musulmaņu gūstekņiem.
1941./1942.gados viņi apsargāja dzelzceļa komunikācijas Ziemeļtaurijā (Krimā). Pēc tam viņi tika piekomandēti vācu Kommando der Ostlegionem. 1942.gada pavasarī uz Austrumu fronti aizsūtīja divus pirmos turkestāņu bataljonus. Pēc tam četrus, bet 1943.gada pavasarī – 8 bataljonus. Visā visumā Polijas teritorijā tika saformēti 14 turkestāņu bataljoni.
1944.gada sākumā karadarbībā piedalījās 24 musulmaņu bataljoni. Visumā vācieši izmantoja musulmaņus dzelzceļa u.c. komunikāciju apsardzē, kā arī apkarojot partizāņus.
1943.gada 6.septembrī divīzija bija aizsūtīta uz Slovēniju, kur cīnījās pret slovēņu brīvības cīnītājiem un paveica kara noziegumus pret slovēņu tautu.
Lielākajos noziegumos musulmaņu bataljons ņēma dalību Varšavas sacelšanās laikā. 1944.gada vasarā musulmaņu leģions tika piekomandēts kara noziedznieka Oskara Dirlevangera SS zonderkomandai – 36. Waffen SS divīzijai, kas nežēlīgi apspieda Varšavas sacelšanos. To apspieda divas SS divīzijas, kas sastāvēja no musulmaņu leģiona un vāciešiem, kā arī 29.Waffen divīzija Broņislava Kaminska vadībā. Tā sastāvēja no baltkrieviem un krievu pārbēdzējiem. Visi viņi ārkārtīgi nežēlīgi apgājās ar poļu patriotiem. Pat vācu Vērmahta karavīri sūtīja protesta vēstules uz Berlīni.

Bruņinieka Dzelzs krustus piešķīra tikai 4 vācu virsniekiem, kas komandēja musulmaņu leģionā kā bataljona komandieri. Toties to nepiešķīra nevienam musulmanim. 

Saites.
SS nacionālās divīzijas.